Już jutro przepis na sos z kurek.
Polecam.
Pieczona polędwica wieprzowa
Składniki
- 1 średnia polędwica wieprzowa ok. 300 gr
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Słodka papryka w proszku
- 2 łyżki masła
- Oliwa
Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek.
Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na min. 1 godz (można schłodzić przez noc).
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, lekko przypiec.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć masło, na nim położyć obsmażoną polędwicę.
Wstawić do piekarnika na ok. 20 min, jeśli polędwica jest większa i gruba czas pieczenia można wydłużyć do 22-23 min.
Wyjąć mięso z piekarnika, zostawić na ok. 5-7 min zanim zaczniemy je kroić.
Kroić ostrym nożem w ukośne plastry.
Podawać polaną masłem z pieczenia lub np. sosem kurkowym, albo innym ulubionym sosem do mięs.
Smacznego.
zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuń