15.7.14

Pieczona polędwica wieprzowa

Proste i smaczne danie na letni obiad. Dodatkiem może być zielona sałata z dużą ilością pomidorów. 

Już jutro przepis na sos z kurek

Polecam. 





Pieczona polędwica wieprzowa 
Składniki
  • 1 średnia polędwica wieprzowa ok. 300 gr 
  • Sól 
  • Świeżo mielony pieprz 
  • Słodka papryka w proszku 
  • 2 łyżki masła 
  • Oliwa 
Sposób przygotowania:

Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek. 
Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na min. 1 godz (można schłodzić przez noc). 

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, lekko przypiec. 
W żaroodpornym naczyniu ułożyć masło, na nim położyć obsmażoną polędwicę. 

Wstawić do piekarnika na ok. 20 min, jeśli polędwica jest większa i gruba czas pieczenia można wydłużyć do 22-23 min.  

Wyjąć mięso z piekarnika, zostawić na ok. 5-7 min zanim zaczniemy je kroić. 
Kroić ostrym nożem w ukośne plastry. 

Podawać polaną masłem z pieczenia lub np. sosem kurkowym, albo innym ulubionym sosem do mięs.

Smacznego. 










1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...