Pyszne mini pizze z mozzarellą i pomidorami, bardzo delikatne w smaku.
Świetny dodatek do mięs z grilla. Polecam.
Świetny dodatek do mięs z grilla. Polecam.
Mini pizza z mozzarellą i pomidorami
Składniki na 8 małych, puszystych placków:
Ciasto drożdżowe:
Kiedy ciasto jest gładkie, sprężyste i nie klei się do rąk, formujemy kulę, wkładamy do misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h.
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
- 600 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
- 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Na wierzch:
- 3 kulki mozzarelli
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- suszona bazylia
- Oliwa z oliwek
- Kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:
W szklanym naczyniu łączymy ok. 1/2 ilości ciepłej wody, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do spienienia na ok. 10 min.
Pozostałą wodę (również ciepłą) łączymy z 2 łyżkami oliwy, mieszamy.
Pozostałą wodę (również ciepłą) łączymy z 2 łyżkami oliwy, mieszamy.
Do dużej misy lub misy miksera wsypujemy mąkę i sól, powoli wlewamy spieniony zaczyn i od razu zaczynamy wyrabiać, drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta).
Kiedy dodamy już cały zaczyn, ciągle wyrabiając dodajemy wodę z oliwą. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników (najlepiej mikser ustawić na średniej szybkości, u mnie 4). Kiedy składniki zaczynają się łączyć, najlepiej jest wyłożyć całość na stolnicę lub blat i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Zagniatamy tak jak na chleb, czyli rozciągamy i zawijamy, obracają ciasto po każdym zagnieceniu.
Zagniatanie trwa ok. 8-10 min, ale nie jest to trudne.
Kiedy dodamy już cały zaczyn, ciągle wyrabiając dodajemy wodę z oliwą. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników (najlepiej mikser ustawić na średniej szybkości, u mnie 4). Kiedy składniki zaczynają się łączyć, najlepiej jest wyłożyć całość na stolnicę lub blat i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Zagniatamy tak jak na chleb, czyli rozciągamy i zawijamy, obracają ciasto po każdym zagnieceniu.
Zagniatanie trwa ok. 8-10 min, ale nie jest to trudne.
Kiedy ciasto jest gładkie, sprężyste i nie klei się do rąk, formujemy kulę, wkładamy do misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h.
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Pomidory myjemy, mozzarellę odsączamy z wody. Kroimy w średniej grubości plastry. Listki bazylii kroimy na cienkie paski.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości średniego jabłka, układamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i palcami formujemy niewielkie placki.
Odkładamy je na blachę posmarowaną oliwą do lekkiego wyrośnięcia (ok. 10 min).
Następnie każdy placek smarujemy lekko oliwą, posypujemy suszoną bazylią i na wierzch kładziemy 2-3 plastry mozzarelli a na nią plastry pomidorów.
Na koniec każdą pizzę posypujemy posiekaną, świeżą bazylią.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st.C. przez 15-20 min.
Po upieczeniu możemy pizze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy gorące.
Smacznego.
Piękne zdjęcia :) szkoda, że nie można poczęstować się przez ekran :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAsiu, ale podobno wymyślono już aplikację do przesyłania zapachów, więc z tym częstowaniem się przez ekran, to tylko kwestia czasu :) Pozdrawiam,
Usuń