Trzeba się śpieszyć bo znikają w mgnieniu oka. Kiedy chciałam zrobić im zdjęcia okazało się, że zostały tylko kilka jagodzianek, pozostałe zostały zjedzone przez mojego męża, który z każdą kolejną utwierdzał się w przekonaniu, że są naprawdę OK :)
Upieczone jagodzianki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem, ale nie jest to konieczne bo i bez tych dodatków są wystarczająco słodkie i smaczne.
Polecam na wakacyjną kolację (tak było u nas) lub śniadanie ze szklanką mleka :)
Jagodzianki z serem
Składniki:
Na zaczyn drożdżowy:
- 25 gr drożdży świeżych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 80 ml. ciepłego mleka (2%)
- 250 gr mąki pszennej (+ ok. 50 gr więcej do podsypania)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 gr miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 200 gr twarogu półtłustego (nie może być kwaśny)
- 200 gr jagód czarnych
- ok. 3 łyżek cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Zaczyn drożdżowy:
do miseczki wlewamy cieple mleko, dodajemy mąkę, cukier i drożdży, dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
W misie miksera umieścić mąkę, cukier, jajka, skórkę otartą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają stopniowo dodawać miękkie masło cały czas wyrabiając ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok 7-8 min, mikserem ok 5 min. Ciasto będzie dość rzadkie i lepiące. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5-2 h do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość długo.
W między czasie przygotowujemy nadzienie: jagody myjemy. Ser łączymy z cukrem, skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy i jeśli to konieczne podsypujemy mąką. Ciasto powinno być dość luźne, ale nie kleić się do rąk.
Formujemy wałek, kroimy go na 6 -7 niewielkich kawałków, z każdego, palcami formujemy placuszek, na środku układamy ok. 2 łyżeczek sera i 1 łyżeczkę jagód, zlepiamy dokładnie.
Rękami oprószonymi mąką formujemy podłużną drożdżówkę, układamy na blasze zlepieniem do spodu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min. (w między czasie rozgrzewamy piekarnik).
Jagodzianki pieczemy 12 -15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. powinny być dobrze zrumienione.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Zimne jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
sezon na jagodzianki trwa i niech trwa jak najdłużej :)
OdpowiedzUsuńJagody uwielbiają się z serem, więc jestem pewna, że były przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Właśnie planowałam zrobić podobne :) Z serem są pewnie jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń