10.7.14

Czekoladowe ciasto z czerwonymi porzeczkami

Ciasto z pierwszych w  tym roku własnych porzeczek :) Tadzio pomaszerował do ogródka i z naszych 2 maleńkich krzaczków zebrał kubeczek ślicznych, czerwonych porzeczek. Owoce są oczywiście kwaśne, chociaż bardzo dojrzałe, jak to porzeczki. Upiekłam z nich pyszne, szybkie ciasto czekoladowe. 
W przepisie jest dość duża ilość cukru, ale tak właśnie musi być bo masa z kakao jest zupełnie gorzka a porzeczki kwaśne. 

Ciasto jest ciężkie i mocno czekoladowe, dla mnie pyszne.  

Z mlekiem, cudowne. Polecam :) 





Czekoladowe ciasto z porzeczkami 
  • 150 gr mąki pszennej 
  • 250 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • 50 g kakao 
  • 125 ml wrzątku
  • 3 jajka (L) 
  • Szczypta soli
  • 150 gr czerwonych porzeczek 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Okrągłą tortownicę (24 - 26 cm) posmarować masłem następnie wyłożyć papierem do pieczenia. 

Porzeczki umyć, oderwać od gałązek.

Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę połączyć, przesiać, odstawić.

W szklanej misce, kakao wymieszać z wrzątkiem, powinna powstać, gęsta masa. Odstawić do przestygnięcia. 

W misie miksera połączyć olej, cukier i jajka, dokładnie zmiksować (najlepiej płaską końcówką). Jeśli nie mamy miksera można składniki wymieszać przy pomocy kuchennej rózgi. 
Następnie do misy dodać masę kakaową i ponownie dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia, powstanie jednolita, ciemno czekoladowa masa. 
Do masy wsypać przesianą mąkę i wymieszać, tylko do połączenia się składników. 
Powstanie gęste ciasto.
Przełożyć je do przygotowanej tortownicy. Wierzch posypać porzeczkami. 

Piec ok. 45 -50 min do suchego patyczka. 


Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. 

Smacznego. 










3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...