Ciasto z pierwszych w tym roku własnych porzeczek :) Tadzio pomaszerował do ogródka i z naszych 2 maleńkich krzaczków zebrał kubeczek ślicznych, czerwonych porzeczek. Owoce są oczywiście kwaśne, chociaż bardzo dojrzałe, jak to porzeczki. Upiekłam z nich pyszne, szybkie ciasto czekoladowe.
W przepisie jest dość duża ilość cukru, ale tak właśnie musi być bo masa z kakao jest zupełnie gorzka a porzeczki kwaśne.
Ciasto jest ciężkie i mocno czekoladowe, dla mnie pyszne.
W przepisie jest dość duża ilość cukru, ale tak właśnie musi być bo masa z kakao jest zupełnie gorzka a porzeczki kwaśne.
Ciasto jest ciężkie i mocno czekoladowe, dla mnie pyszne.
Z mlekiem, cudowne. Polecam :)
Czekoladowe ciasto z porzeczkami
- 150 gr mąki pszennej
- 250 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 g kakao
- 125 ml wrzątku
- 3 jajka (L)
- Szczypta soli
- 150 gr czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Okrągłą tortownicę (24 - 26 cm) posmarować masłem następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Porzeczki umyć, oderwać od gałązek.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę połączyć, przesiać, odstawić.
W szklanej misce, kakao wymieszać z wrzątkiem, powinna powstać, gęsta masa. Odstawić do przestygnięcia.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę połączyć, przesiać, odstawić.
W szklanej misce, kakao wymieszać z wrzątkiem, powinna powstać, gęsta masa. Odstawić do przestygnięcia.
W misie miksera połączyć olej, cukier i jajka, dokładnie zmiksować (najlepiej płaską końcówką). Jeśli nie mamy miksera można składniki wymieszać przy pomocy kuchennej rózgi.
Następnie do misy dodać masę kakaową i ponownie dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia, powstanie jednolita, ciemno czekoladowa masa.
Do masy wsypać przesianą mąkę i wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Powstanie gęste ciasto.
Przełożyć je do przygotowanej tortownicy. Wierzch posypać porzeczkami.
Przełożyć je do przygotowanej tortownicy. Wierzch posypać porzeczkami.
Piec ok. 45 -50 min do suchego patyczka.
Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Bardzo apetyczne zdjęcia! Porywam Ci kawałek :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje to ciasto!
Ale fantastyczne! *.*
OdpowiedzUsuń