Polecam, dzieci je uwielbiają :)
Biszkoptowe placuszki z jagodami
Składniki dla 1 osoby:
- 1 jajko (L)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 1/4 szklanki jagód
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Oddzielić biało od żółtka.
Białko ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółtko, dokładnie zmiksować przez chwilę.
Następnie do piany wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, do całkowitego połączenia składników. Na koniec wyspać jagody i delikatnie wymieszać całość.
Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, kłaść łyżką porcję ciasta w niewielkiej odległości, placki nieco rosną, smażyć do zrumienienia na średnim ogniu z dwóch stron.
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Cudownie się prezentują te placuszki! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
Martha dziękuję, placuszki są naprawdę super :)
UsuńWyglądają pysznie i bardzo lekko ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że widać tę ich biszkoptową lekkość :)
UsuńDorotko pysznie wyglądają, aż mam ochotę sięgnąć po talerz placuszków, i na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńAsiu, dziękuję i naprawdę polecam, to są ulubione placuszki mojego synka. Mąż też je uwielbia, ale dla niego taka porcja to trochę za mało :)
UsuńCudne! Doskonały posiłek o tej porze roku! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)