23.7.14

Makaron z sosem pomidorowym i bazylią

Najprostszy i najszybszy sos do makaronów jaki robię. Ważne, żeby pomidory były dojrzałe bo od tego zależy smak sosu. Lekko i szybko, w kiedy musimy gotować w upał nie ma chyba nic ważniejszego :) 





Makaron z sosem pomidorowym

Składniki dla 1 osoby:
  • 2 średniej wielkości bardzo dojrzałe pomidory
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sol i pieprz
  • Makaron typu spaghetti
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć makaron i ugotować go al'dente (gotujemy ok. 1 min krócej niż instrukcja na opakowaniu).

Pomidory umyć pokroić na średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Listki bazylii posiekać drobno. Odstawić.

W średniej wielkości garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić czosnek, sól i pieprz, wymieszać smażyć chwilę, mieszając żeby nie przypalić czosnku. Na patelnię wrzucić pomidory, dokładnie wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia prze ok. 7 min. Większość pomidorów powinny się rozpaść. Wyłączyć gaz pod patelnią, wrzucić bazylię, zamieszać.

Makaron odcedzić.

Na gorący makaron położyć kilka łyżek sosu pomidorowego, przybrać świeżą bazylią.

Smacznego.








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...