Najprostszy i najszybszy sos do makaronów jaki robię. Ważne, żeby pomidory były dojrzałe bo od tego zależy smak sosu. Lekko i szybko, w kiedy musimy gotować w upał nie ma chyba nic ważniejszego :)
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki dla 1 osoby:
- 2 średniej wielkości bardzo dojrzałe pomidory
- 1 garść świeżych listków bazylii
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sol i pieprz
- Makaron typu spaghetti
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć makaron i ugotować go al'dente (gotujemy ok. 1 min krócej niż instrukcja na opakowaniu).
Pomidory umyć pokroić na średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Listki bazylii posiekać drobno. Odstawić.
W średniej wielkości garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić czosnek, sól i pieprz, wymieszać smażyć chwilę, mieszając żeby nie przypalić czosnku. Na patelnię wrzucić pomidory, dokładnie wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia prze ok. 7 min. Większość pomidorów powinny się rozpaść. Wyłączyć gaz pod patelnią, wrzucić bazylię, zamieszać.
Makaron odcedzić.
Na gorący makaron położyć kilka łyżek sosu pomidorowego, przybrać świeżą bazylią.
Smacznego.
Oj makaronu dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuń