Bardzo delikatne ciasteczka z białą czekoladą i świeżymi czarnymi jagodami. Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia na deser lub jako dodatek do kawy.
Polecam, takie małe co nieco, ale bardzo pyszne :)
Ciasteczka z białą czekoladą i jagodami
Składniki:
Czekoladę połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie, energicznie wymieszać, żeby powstała jednolita masa, bez grudek. Odstawić do wystygnięcia.
- 120 gr zimnego masła
- 200 gr mąki krupczatki
- 20 gr mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- białko (do smarowania ciastek przed pieczeniem)
- ok. 1 szklanki czarnych jagód
- 100 gr białej czekolady
- 2 łyżki mleka (3,2%)
- skórka otarta z 1 limonki
Sposób przygotowania:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem, przesiać.
Masło, przesianemąki, jajko i cukier połączyć razem, posiekać (w malakserze lub nożem), na koniec doodać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące.
Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki min. 1 godz. można pozostawić na całą noc.
Następnie na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt (ok. 5 mm grubości).
Ostrym nożem pokroić ciasto na małe prostokąty ok. 5 x 10 cm. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia, widelcem nakłuć w kilku miejscach, posmarować lekko ubitym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez 12 -15 min do zrumienienia.
Wyjąć, studzić na kuchennej kratce.
Czekoladę połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie, energicznie wymieszać, żeby powstała jednolita masa, bez grudek. Odstawić do wystygnięcia.
Wystudzone ciastka polać zimną i lekko tężejącą białą czekoladą, udekorować jagodami, posypać otartą skórką z limonki.
Smacznego.
rewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJustynko dziękuję :)
UsuńNa pewno będą gościem na moim stole :) porywam przepis ze sobą :) serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAsiu, naprawdę warto spróbować, my zjedliśmy wielką ilość ciastek i ,,wiadro" kawy do nich wypiliśmy ;) było nam cudownie. Pozdrawiam ciepło :D
Usuń