9.5.14

Zupa jarzynowa

Moja ulubiona, wiosenna zupa jarzynowa. Bardzo polecam :) 






Zupa jarzynowa z koperkiem 

Składniki na 3 l. garnek:
  • 1 ćwiartka z kurczaka 
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 małego selera 
  • 1 mała cebula biała
  • 1/2 średniego kalafiora
  • ok. 200 gr zielonej fasoli szparagowej (lub więcej)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku 
  • Sól
  • 6 ziarenek czarnego pierzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1 mały listek laurowy 
Sposób przygotowania:

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą do ok. 3/4 wysokości naczynia. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i związane zioła. Przykryć garnek, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min. 

Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę (ja kroję dość drobno, ale kroimy tak jak lubimy). Z fasolki oderwać górną cześć, pokroić na 3 kawałki. Kalafiora podzielić na ,,różyczki". 
1/2 pęczka koperku i natki, związać razem nicią kuchenna.
Do gotującego się mięsa wrzucić marchewkę, pietruszkę, selera i opaloną na ogniu cebulę, ponownie doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 min, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. 

Na koniec do garnka wrzucamy fasolkę, kalafiora i ziemniaki, doprowadzamy do gotowania, zmniejszamy grzanie i pod przykryciem gotujemy ok. 10-15 min. 
Czas gotowania zależy od tego jak drobno pokroiliśmy warzywa. 
Na 5 min przed końcem gotowania do zupy dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ew. doprawiamy. 

Podajemy czystą lub zabieloną odrobiną śmietany, posypaną szczodrze, siekanym koperkiem. 

Smacznego. 












3 komentarze:

  1. Zupa wygląda smakowicie :) Mam pytanie: jak i po co opala się cebulę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulę można opalić np. nad gazowym palnikiem. Nakłuwamy cebulę na widelec i opalamy ją nad płomieniem. Robimy to aby zupa była klarowna, zwykła cebula sprawia, że zupa mętnieje.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...