Zupa jarzynowa z koperkiem
Składniki na 3 l. garnek:
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 mała cebula biała
- 1/2 średniego kalafiora
- ok. 200 gr zielonej fasoli szparagowej (lub więcej)
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- Sól
- 6 ziarenek czarnego pierzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 mały listek laurowy
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą do ok. 3/4 wysokości naczynia. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i związane zioła. Przykryć garnek, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.
Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę (ja kroję dość drobno, ale kroimy tak jak lubimy). Z fasolki oderwać górną cześć, pokroić na 3 kawałki. Kalafiora podzielić na ,,różyczki".
1/2 pęczka koperku i natki, związać razem nicią kuchenna.
Do gotującego się mięsa wrzucić marchewkę, pietruszkę, selera i opaloną na ogniu cebulę, ponownie doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 min, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Na koniec do garnka wrzucamy fasolkę, kalafiora i ziemniaki, doprowadzamy do gotowania, zmniejszamy grzanie i pod przykryciem gotujemy ok. 10-15 min.
Czas gotowania zależy od tego jak drobno pokroiliśmy warzywa.
Na 5 min przed końcem gotowania do zupy dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ew. doprawiamy.
Podajemy czystą lub zabieloną odrobiną śmietany, posypaną szczodrze, siekanym koperkiem.
Smacznego.
świetna wiosenna zupa:)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda smakowicie :) Mam pytanie: jak i po co opala się cebulę?
OdpowiedzUsuńCebulę można opalić np. nad gazowym palnikiem. Nakłuwamy cebulę na widelec i opalamy ją nad płomieniem. Robimy to aby zupa była klarowna, zwykła cebula sprawia, że zupa mętnieje.
Usuń