20.12.11

Świąteczne ciasteczka cytrynowe

Pyszne, słodkie i bardzo kruche. Przygotowuje się je bardzo szybko bo ciasta nie trzeba schładzać. Ciasteczka z mojej ukochanej książki ,,Dania słodkie". Na każde święta robię je specjalnie dla mojego Męża:) znikają bardzo szybko. Polecam!!!




Składniki na ok. 90 ciasteczek średniej wielkości: 


125 g miękkiego masła 
125 g cukru drobnego do wypieków
2 żółtka
155 g mąki pszennej 
110 g mąki kukurydzianej
1 łyżka startej skórki cytrynowej 
2 łyżki soku cytrynowego 
ziarenka z 1/2 laski wanilii 


Cukier puder lub lukier do dekoracji 


Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 170 oC.
  2. Masło z cukrem ucieramy (za pomocą miksera) na puszystą, jasną masę.
  3. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie skórkę i sok z cytryny. 
  4. Mąki łączymy i przesiewamy. Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy na średnich obrotach. 
  5. Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy. 
  6. Wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 min. do lekkiego zrumienienia brzegów. 
  7. Zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Na początku ciastka są miękkie, ale kiedy wystygną robią się kruche. 
  8. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. 
  9. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. 





3 komentarze:

  1. Zrobię, zrobię zaraz sprawdzę czy tylko mąka kukurydziana jest! Czy pchną cytrynowo?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pachną bardzo i smakują cytrynowo. Można jeszcze udekorować cytrynowym lukrem, żeby było już całkowite szczęście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. już czuje ten aromat... muszą być pyszne!
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...