Składniki na ok. 90 ciasteczek średniej wielkości:
125 g miękkiego masła
125 g cukru drobnego do wypieków
2 żółtka
155 g mąki pszennej
110 g mąki kukurydzianej
1 łyżka startej skórki cytrynowej
2 łyżki soku cytrynowego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Cukier puder lub lukier do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 170 oC.
- Masło z cukrem ucieramy (za pomocą miksera) na puszystą, jasną masę.
- Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie skórkę i sok z cytryny.
- Mąki łączymy i przesiewamy. Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy na średnich obrotach.
- Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy.
- Wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 min. do lekkiego zrumienienia brzegów.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Na początku ciastka są miękkie, ale kiedy wystygną robią się kruche.
- Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
- Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Zrobię, zrobię zaraz sprawdzę czy tylko mąka kukurydziana jest! Czy pchną cytrynowo?
OdpowiedzUsuńPachną bardzo i smakują cytrynowo. Można jeszcze udekorować cytrynowym lukrem, żeby było już całkowite szczęście:)
OdpowiedzUsuńjuż czuje ten aromat... muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com