16.12.11

Biscotti



Chciałabym w tym roku podarować każdemu z moich bliskich jakiś maleńki upominek zrobiony przeze mnie. Jednym z pomysłów są biscotti, przepyszne słodkie i twarde biszkopty, które po zanurzeniu w kawie lub winie rozpływają się w ustach:) Polecam. 




BISCOTTI

Składniki:
2 duże jaja
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
mała szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g bakalii posiekanych (orzechów włoskich, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, daktyli) 

    Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 oC. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy.
  3. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną puszystą masę za pomocą miksera, cały czas ubijając, dodajemy  mąkę i miksujemy do połączenia się składników. 
  4. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy .
  5. Ciasto dzielimy na 4 części. Masa będzie klejąca, dlatego każdą część ciasta wykładamy na blat posypany mąką. Formujemy wałek i układamy na blasze. 
  6. Wstawiamy do nagranego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. do lekkiego zrumienienia
  7. Wyjmujemy i studzimy ok. 10 min, następnie jeszcze ciepłe ciasto kroimy ostrym nożem na 2 cm grubości plasterki. Powstałe ciastka układamy ponownie na blasze i opiekamy ok. 5 min z każdej strony. Uważamy aby nie podpiekły się zbyt mocno.
  8. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.  







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...