400 g śledzi a'la matias w zalewie
1 słoiczek przecieru pomidorowego (300g lub większy)
100 ml wody
2 łyżki oliwy
1 duża cebula czerwona
1 średni cebula biała
1 łyżeczka cukru
pieprz
Sposób przygotowania:
- Śledzie wyjmujemy z zalewy, wkładamy do czystej wody i moczymy przez 2-3 h. Wyjmujemy, osączamy i kroimy na niewielkie kawałki zgodnie z upodobaniem. Odstawiamy.
- Cebule siekamy w niezbyt drobną kostkę, podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy przecier pomidorowy wymieszany z wodą, cukier i pieprz, smażymy przez ok. 10 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, uważamy aby pasta się nie przypaliła. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia.
- Zimny sos łączymy ze śledziami. W szklanym naczyniu układamy na przemian warstwę sosu a następnie kawałki śledzi i znowu sos, aż do wykorzystania składników, ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na min. 24 h w chłodne miejsce.
Uwielbiam śledzika. W Twoim wykonaniu wygląda na zdjęciu smakowicie :).
OdpowiedzUsuńP.S. Uwielbiam ryby, więc takie potrawy nigdy mi się nie znudzą.
wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com