Składniki:
700 g pełnotłustego twarogu na sernik, 2-krotnie mielonego
200 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietany (ok. 125 ml) 18%
skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy
2 jajka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietany (ok. 125 ml) 18%
skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy
100 g gorzkiej czekolady startej na grubej tarce (70 g do ciasta, 30 g do dekoracji)
Na spód:
200 g. kruchego ciasta
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę, nakuć widelcem i podpiec w piekarniku (do zrumienienia się brzegów).
lub
200 g. herbatników (pokruszonych lub zmielonych w malakserze)
ok. 70 g roztopionego masła.
Herbatniki połączyć z masłem, wymieszać dokładnie i wyłożyć nimi dno foremki (nie podpiekać).
Sposób przygotowania:
- Ser, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę, skórkę i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy tartą czekoladę, krótko mieszamy.
- Masę serową przekładamy do formy na przygotowany spód.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 180 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 1h 10min - 1 h 20 min. U mnie po ok. 40 minutach wierzch zaczął się rumienić, więc przykryłam ciasto folią.
- Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie pozostawić na noc w chłodnym miejscu (można w lodówce)
Ja cię kręcę! Bombowy sernik!
OdpowiedzUsuńAnielski sernik dla małego człowieka o anielskiej minie ;-) Przepis zapowiada coś pysznego... i jak on wygląda...ah!
OdpowiedzUsuńale ladny serniczek i na pewno smakowity:)
OdpowiedzUsuń