28.12.11

Pierś z indyka faszerowana (świąteczna)

Święta 2011 zaliczę do tych po zakończeniu, których jeszcze przez kolejne dni  będziemy jeść potrawy na nie przygotowane. W ubiegłym roku zostało mi znacznie mniej jedzenia. Nie narzekam, wręcz przeciwnie,  mam dzięki temu znacznie więcej czasu na odpoczynek a i atmosfera świąteczna trwa w naszym domu przez cały czas. Pierś jest pyszna, maślana i lekko słodka, dodatek cynamonu, według mnie niezbędny, nadaje  szczególny i niepowtarzalny świąteczny smak i zapach. 

Polecam. 







Pierś z indyka z bakaliami

Składniki:

  • 1,3 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
  • 1 szklanka orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1/2 szklanki moreli suszonych (pokrojone  na grube paseczki)
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej 
  • 1 małe jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 kostka masła 
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 
  • sól
  • pieprz 

Sposób przygotowania:
  1. Pierś myjemy i osuszamy, odcinamy polędwiczkę - zachowujemy. Pierś rozklepujemy na płasko tak aby powstał duży kawałek niezbyt grubego mięsa.
  2. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem. Odkładamy. 
  3. Mielimy polędwiczkę a następnie 1/2 szklanki orzechów (pozostałe kroimy niezbyt drobno). Do zmielonego mięsa dodajemy zmielone orzechy, posiekane orzechy i pozostałe bakalie, mielony cynamon, jajko, doprawiamy lekko solą i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa. 
  4. Na przygotowanej wcześniej piersi rozkładamy masę z bakaliami i 1/2 kostki masła pokrojoną na niewielkie kawałki. Pozostawiamy niewielki pasek czystego mięsa dookoła. Zwijamy pierś w roladę i związujemy sznurkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. 
  5. Następnego dnia wkładamy mięso do rękawa dokładamy pozostałe masło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 1,2 h. Wyjmujemy i pozostawiamy w rękawie do przestygnięcia. Następnie rozcinamy rękaw,  zlewamy sos i wyjmujemy mięso. 
Smacznego. 











3 komentarze:

  1. pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię mięsko faszerowane suszonymi owocami i orzechami, szkoda że mój luby już mniej :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ago, oczywiście można zrezygnować z owoców i cynamonu i pozostawić tylko orzechy lub zamienić je na kasztany. Ale ja lubię w święta właśnie owoce:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...