Polecam.
Pierś z indyka z bakaliami
Składniki:
- 1,3 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki moreli suszonych (pokrojone na grube paseczki)
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 1 małe jajko
- sok z 1/2 cytryny
- 1 kostka masła
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Pierś myjemy i osuszamy, odcinamy polędwiczkę - zachowujemy. Pierś rozklepujemy na płasko tak aby powstał duży kawałek niezbyt grubego mięsa.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem. Odkładamy.
- Mielimy polędwiczkę a następnie 1/2 szklanki orzechów (pozostałe kroimy niezbyt drobno). Do zmielonego mięsa dodajemy zmielone orzechy, posiekane orzechy i pozostałe bakalie, mielony cynamon, jajko, doprawiamy lekko solą i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
- Na przygotowanej wcześniej piersi rozkładamy masę z bakaliami i 1/2 kostki masła pokrojoną na niewielkie kawałki. Pozostawiamy niewielki pasek czystego mięsa dookoła. Zwijamy pierś w roladę i związujemy sznurkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
- Następnego dnia wkładamy mięso do rękawa dokładamy pozostałe masło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 1,2 h. Wyjmujemy i pozostawiamy w rękawie do przestygnięcia. Następnie rozcinamy rękaw, zlewamy sos i wyjmujemy mięso.
pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
jak ja lubię mięsko faszerowane suszonymi owocami i orzechami, szkoda że mój luby już mniej :(
OdpowiedzUsuńAgo, oczywiście można zrezygnować z owoców i cynamonu i pozostawić tylko orzechy lub zamienić je na kasztany. Ale ja lubię w święta właśnie owoce:)
OdpowiedzUsuń