Robię go tylko dwa razy w roku, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Jest dość pracochłonny, ale pyszny. Przepis dopracowywałam przez kilka lat, szukałam smaku, który zachwycił mnie, kiedy zjadłam pasztet autorstwa kuzynki mojego Męża. Przepis okazał się rodzinną tajemnicą i jedyne, czego udało mi dowiedzieć to, że składa się z samego mięsa i przypraw bez dodatku warzyw, bułki i wątróbki.
Składniki:- 1,5 kg schabu karkowego
- 1,3 kg wołowiny (gicz, łata)
- 1,5 kg boczku surowego
- 1 kg kurczaka
- 0,30 kg słoniny
- Sól
- Pieprz
- Ostra papryka w proszku
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki grzybów suszonych
- 1/2 szklanki śliwek wędzonych
- 1 czerstwa kajzerka
- Mięsa myjemy i osuszamy (ja zostawiam do obcieknięcia na dużym durszlaku/sicie)
- Grzyby namaczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy na 1h.
- Bardzo duże kawałki mięsa dzielimy na mniejsze, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości.
- Szczodrze solimy, pieprzymy i posypujemy ostrą papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce, na kilka godzin można zostawiam na noc, ale nie jest to konieczne.
- Mięsa dusimy przez 1h -1,5 h razem z cebulą, wędzonymi śliwkami i grzybami wraz z wodą w której się moczyły.
- Po uduszeniu studzimy, następnie kroimy na niewielkie kawałki i mielimy wraz z dodatkami i bułką namoczoną w sosie z duszenia. Połowę mięsa można zemleć dwukrotnie jeśli lubimy ,,gładki" pasztet.
- Dodajemy jajka i gałkę muszkatołową.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, jeśli to konieczne doprawiamy.
- Masę dzielimy na trzy równe części, rozkładamy do foremek keksowych posmarowanym masłem i wysypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy masę i w zależności od upodobań możemy na wierzch położyć, cieniutkie paseczki słoniny, śliwki wędzone, żurawinę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC (z termoobiegiem) i pieczemy ok. 45 - 60 min. do suchego patyczka.
- Upieczony pasztet studzimy w foremkach. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy i pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Podajemy z tartym chrzanem, borówkami lub każdym innym ulubionym dodatkiem:)
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Pasztet przed pieczeniem |
Moja babcia też robi taki pasztet i wszyscy go uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńAch te Babcie, ich gotowanie jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy schab karkowy to po prostu karczek? Czy może czymś sie różni?
Moim zdaniem schab karkowy to właśnie karczek, tak nazywała go moja Babcia:)
Usuń