7.12.11

Sola ze szpinakiem

Bardzo szybkie, proste i naprawdę pyszne danie, następnego dnia odgrzane jest chyba jeszcze lepsze. Wiem że odgrzewana ryba brzmi dziwnie, ale sprawdziłam i była doskonała. Polecam. 

Dzień 7




Pieczona sola ze szpinakiem  

Składniki:

  • 1 kg filetów z soli (mogą być mrożone)
  • 1 kg liści szpinaku (może być mrożony)
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz 
  • 1/2 cytryny 

Sposób przygotowania:
  1. Rybę rozmrozić i dokładnie wysuszyć w papierowych ręcznikach. Posolić i oprószyć pieprzem.
  2. Szpinak umyć i osuszyć, mrożony odparować na dużym ogniu przez ok. 20 min. 
  3. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć na nim posiekany czosnek, wrzucić szpinak i podsmażyć, dodać sól i pieprz, zamieszać.
  4. Szpinak przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego grubo masłem. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła i obsmażyć solę z dwóch stron. Przełożyć do naczynia na szpinak.  Na każdy kawałek ryby położyć szczodry kawałek masła.
  5. Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piec ok. 20 min. Pierwsze 10 min pod folią aluminiową później bez przykrycia. Upieczony szpinak i rybę  podawać gorącą, skropioną cytryną. 

Smacznego.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...