Dzień 7
Pieczona sola ze szpinakiem
Składniki:
- 1 kg filetów z soli (mogą być mrożone)
- 1 kg liści szpinaku (może być mrożony)
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Rybę rozmrozić i dokładnie wysuszyć w papierowych ręcznikach. Posolić i oprószyć pieprzem.
- Szpinak umyć i osuszyć, mrożony odparować na dużym ogniu przez ok. 20 min.
- Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć na nim posiekany czosnek, wrzucić szpinak i podsmażyć, dodać sól i pieprz, zamieszać.
- Szpinak przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego grubo masłem. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła i obsmażyć solę z dwóch stron. Przełożyć do naczynia na szpinak. Na każdy kawałek ryby położyć szczodry kawałek masła.
- Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piec ok. 20 min. Pierwsze 10 min pod folią aluminiową później bez przykrycia. Upieczony szpinak i rybę podawać gorącą, skropioną cytryną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz