Z podanego przepisu wyszło 50 pierniczków różnej wielkości, zaraz po upieczeniu są dość twarde, ale i kruche. Polecam.
Dzień 5
Pierniczki (I)
Składniki:
550 g mąki (+ do podsypywania)
300 g miodu sztucznego
150 g drobnego cukru
120 g masła roztopionego i przestudzonego
1 duże jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej40 g domowej przyprawy do pierników może być kupna
3 łyżeczki kakao
120 g masła roztopionego i przestudzonego
1 duże jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej40 g domowej przyprawy do pierników może być kupna
3 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 oC. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Wszystkie składniki wkładamy do misy i dokładnie miksujemy do połączenia się składników na średnich obrotach.
- Powstałe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką desce. Wykrawamy pierniczki układamy na blasze piekarnika (blachy nie trzeba smarować) i pieczemy ok. 7-8 min w zależności od grubości ciastek.
- Studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Pierniki to najlepsze co istnieje w przygotowaniach przedświątecznych:)
OdpowiedzUsuńwszędzie pierniczki :) ja też robię :) ale z przepisu bardziej "szybkiego", gdzie pierniczki są miękkie kilka godzin po upieczeniu :) Twoje są śliczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Moje pierniczki miały być twarde bo były przeznaczone do malowania przez kolegów w szkole mojego synka a małe rączki są bardzo sprawne więc potrzebują solidnego materiału do obróbki:))))
OdpowiedzUsuń