5.12.11

PIERNIKOWO

Cóż wart byłby sezon przedświąteczny bez pierniczków. W tym roku mój synek nie zaangażował się szczególnie w przygotowanie i wycinanie ciastek, obiecał za to że nie przegapi lukrowania!!! No zobaczymy. Moi panowie próbowali, mlasnęli z uznaniem, ale powiedzieli, że jednak poczekają na lukrowanie:) 
Z podanego przepisu wyszło 50 pierniczków różnej wielkości, zaraz po upieczeniu są dość twarde, ale i kruche.  Polecam. 


Dzień 5 




Pierniczki (I)


Składniki: 


550 g mąki (+ do podsypywania)
300 g miodu sztucznego
 
150 g drobnego cukru
120 g masła roztopionego i przestudzonego
1 duże jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g domowej przyprawy do pierników może być kupna
3 łyżeczki kakao 




Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 oC. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Wszystkie składniki wkładamy do misy i dokładnie miksujemy do połączenia się składników na średnich obrotach. 
  3. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej  mąką desce. Wykrawamy pierniczki układamy na blasze piekarnika (blachy nie trzeba smarować) i pieczemy ok. 7-8 min w zależności od grubości ciastek. 
  4. Studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnym pojemniku. 






3 komentarze:

  1. Pierniki to najlepsze co istnieje w przygotowaniach przedświątecznych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszędzie pierniczki :) ja też robię :) ale z przepisu bardziej "szybkiego", gdzie pierniczki są miękkie kilka godzin po upieczeniu :) Twoje są śliczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję:) Moje pierniczki miały być twarde bo były przeznaczone do malowania przez kolegów w szkole mojego synka a małe rączki są bardzo sprawne więc potrzebują solidnego materiału do obróbki:))))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...