Uszka z makiem na słodko
Składniki na kruche ciasto:
ok. 2 ¼ szklanki mąki pszennej200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
ok. 1/2 szklanki cukru pudru można dać mnie jeśli masa makowa jest bardzo słodka
szczypta soli
400 g masy makowej z bakaliami
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i zmiksować lub posiekać nożem.
- Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1,5 godz.
- schłodzone ciasto podzielić na trzy części i każdy rozwałkować na blacie posypanym mąką. Najlepiej z ciasta wyciąć koło o średnicy dużego talerza. Każdy placek podzielić na 8 kawałków tak aby powstały trójkąty.
- Na każdym z kawałków układamy łyżeczkę masy makowej i zwijamy od szerszego końca w stronę cieńszego. Zlepiamy ze sobą długie końce.
- Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub tylko lekko oprószonej mąką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok. 15-20 min. do zrumienienia się ciasta.
- Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować ale i bez tego ciastka są bardzo słodkie.
Spore te uszka. Kubek barszczu i prawdziwa świąteczna atmosfera gotowa. :)
OdpowiedzUsuńDo tych uszek najbardziej pasuje kubas kawy:)
OdpowiedzUsuń