8.12.11

Ciastka kruche z makiem - uszka

Przepyszne, delikatne i bardzo słodkie ciasteczka. Piekę je zawsze przed świętami i po nowym roku kiedy w sklepach jest dużo gotowej masy makowej, świetnie się tu sprawdza. Kruche ciasto w tym przepisie jest naprawdę delikatne, więc nie rozwałkowujcie go zbyt cienko bo lubi pękać w czasie pieczenia (tak jak u mnie tym razem) nie wpływa to zupełnie na smak i wygląd uszek. Polecam. 







Dzień 8 



Uszka z makiem na słodko 

Składniki na kruche ciasto:
ok. 2 ¼ szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
ok. 1/2 szklanki cukru pudru można dać mnie jeśli masa makowa jest bardzo słodka
szczypta soli



400 g masy makowej z bakaliami 


Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i zmiksować lub posiekać nożem.
  2. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1,5 godz.
  3. schłodzone ciasto podzielić na trzy części i każdy rozwałkować na blacie posypanym mąką. Najlepiej z ciasta wyciąć koło o średnicy dużego talerza. Każdy placek podzielić na 8 kawałków tak aby powstały trójkąty. 
  4. Na każdym z kawałków układamy łyżeczkę masy makowej i zwijamy od szerszego końca w stronę cieńszego. Zlepiamy ze sobą długie końce.
  5. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub tylko lekko oprószonej mąką.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok. 15-20 min. do zrumienienia się ciasta. 
  7. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować ale i bez tego ciastka są bardzo słodkie.


2 komentarze:

  1. Spore te uszka. Kubek barszczu i prawdziwa świąteczna atmosfera gotowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tych uszek najbardziej pasuje kubas kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...