- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 230 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 400 g bakalii (rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy włoskie lub inne ulubione bakalie)200 ml rumu lub innego alkoholu (u mnie porto)
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namaczamy w alkoholu, można zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na noc lub na kilka godzin w dniu pieczenia ciasta. Rodzynki odsączamy zachowując alkohol. Bakalie siekamy na niewielkie kawałki, mieszamy z niewielką ilością mąki ok 2 łyżek.
- Piekarnik nagrzewamy do 250 oC z termoobiegiem.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Dodajemy po 1 jajku po każdym dokładnie miksując całość. Dodajemy wanilię.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- Do masy stopniowo dodajemy mąkę na przemian z pozostałym po namaczaniu rodzynek alkoholem. Dokładnie miksujemy.
- Na koniec do ciasta wrzucamy bakalie i całość mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera lub szpatułką.
- Przekładamy do małych keksówek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 oC. Po 10 min pieczenia wyjmujemy ciasto i ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40-45 min do ,,suchego patyczka".
- Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni możemy przykryć je folią aluminiową.
- Po upieczeniu studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz