Ciasto na pizzę już rośnie z tego przepisu. Zaraz przygotuję domowy sos pomidorowy a potem pozostanie już tylko wrzucanie na ciasto wszystkiego na co mamy ochotę:) Polecam.
Na zdrowie!!!
Sos pomidorowy do pizzy
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki (w kawałkach lub całych)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka suszonej bazylii lub garść świeżych liści
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
- W garnuszku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i cukier. Podsmażamy przez kilka minut uważając aby czosnek się nie przypalił.
- Następnie wrzucamy pomidory z puszki i całość gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia do zredukowania płynu (jeśli używamy całych pomidorów należy przed wrzuceniem do garnka rozgnieść je np. w ręce)
- Kiedy sos lekko zgęstnieje dodajemy posiekane świeże listki bazylii i suszone oregano, całość mieszamy i gotujemy ok. 2 min
- Gdy w sosie są duże kawałki pomidorów można całość lekko zmiksować.
- Jeśli nie zużyjemy sosu od razu gorący wlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Widać, że zadowolony :D
OdpowiedzUsuń