Elegancki i prosty w przygotowaniu deser. Dla mnie pyszne. Polecam.
Babki migdałowe
Piekarnik: 175 oC (z termoobiegierm)
Foremki małe babeczki: 7cm Ø x 2cm.
Składniki
kruchego ciasta:
240 g mąki
150 g masła schłodzonego
80 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
240 g mąki
150 g masła schłodzonego
80 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
Składniki masy migdałowej:
120 g zmielonych migdałów
120 g cukru
4 jaja, osobno białka i żółtka
Składniki masy migdałowej:
120 g zmielonych migdałów
120 g cukru
4 jaja, osobno białka i żółtka
Przygotowanie
ciasta kruchego:
1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i posiekać,
można zrobić o również ręcznie.
2. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą
i włożyć do lodówki na 1 godz.
3. Po tym czasie wyjąć na posypany mąką blat, rozwałkować. Wyciąć
w cieście krążki nieco większe
niż podstawa foremki i wylepić nim formę.
4. Ciasto pozakłuwać widelcem, posmarować białkiem.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min i podpiec do
czasu, kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić.
6. Wyjąć foremki z piekarnika i napełnić masą migdałową do ok.
połowy wysokości (nadzienie rośnie)
7. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne
15 – 20min
(pilnujemy, aby masa się nie przypaliła)
8. Studzimy na kratce, pierwsze 10 min w foremce, później
wyjmujemy ciastka.
Przygotowanie
masy migdałowej:
1. Mielimy migdały.
2. Cukier i żółtka miksujemy na jasną puszystą masę.
3. Z białek ubijamy lekką
pianę
4. Migdały i masę z żółtek łączymy, na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Na dno każdej foremki przed nałożeniem masy migdałowej możemy położyć łyżeczkę konfitur lub świeże owoce np. maliny. Ja jednak polecam nadzienie bez dodatków.
jak dużo migdałów to pysznie :-)
OdpowiedzUsuń