15.11.11

Babeczki migdałowe


Elegancki i prosty w przygotowaniu deser.  Dla mnie pyszne. Polecam. 



Babki migdałowe

Piekarnik: 175 oC (z termoobiegierm)
Foremki małe babeczki: 7cm Ø x 2cm.  

Składniki kruchego ciasta:
240 g mąki
150 g masła schłodzonego
80 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)

Składniki masy migdałowej:
120 g zmielonych migdałów
120 g cukru
4 jaja, osobno białka i żółtka

Przygotowanie ciasta kruchego:
1.      Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i posiekać, można zrobić o również ręcznie.
2.    Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
3.     Po tym czasie wyjąć na posypany mąką blat, rozwałkować. Wyciąć w cieście krążki nieco większe 
    niż podstawa foremki i wylepić nim formę.
4.    Ciasto pozakłuwać widelcem, posmarować białkiem.
5.     Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min i podpiec do czasu, kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić.
6.    Wyjąć foremki z piekarnika i napełnić masą migdałową do ok. połowy wysokości  (nadzienie rośnie)
7.     Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 
    15 – 20min (pilnujemy, aby masa się nie przypaliła)
8.    Studzimy na kratce, pierwsze 10 min w foremce, później wyjmujemy ciastka.
  
Przygotowanie masy migdałowej:
1.      Mielimy migdały.
2.    Cukier i żółtka miksujemy na jasną puszystą masę.
3.     Z białek ubijamy lekką pianę
4.    Migdały i masę z żółtek łączymy, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.




 Na dno każdej foremki przed nałożeniem masy migdałowej możemy położyć łyżeczkę konfitur lub świeże owoce np. maliny. Ja jednak polecam nadzienie bez dodatków.  




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...