Muszę przyznać, że z tego ciasta jestem naprawdę dumna, jest pyszne, aromatyczne i ładnie wygląda. Moim zdaniem to wypiek przeznaczony głównie dla dorosłych ze względu na wytrawny (jak na ciasto) smak. To nie jakieś tam słodziutkie ciastko bogate w kandyzowaną skórką, ale prawdziwe ciasto o głębokim i eleganckim smaku . Klasy nadaje mu gorzka czekolada. Pyszne zarówno w dniu pieczenia jak i dnia następnego.
Polecam szczególnie na mroźny, zimowy wieczór.
Keks czekoladowy
Forma: keksowa 9 x 23 cm
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- 150 g bakalii pokrojonych (suszonej śliwki, suszonej żurawiny, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej)
- 100 g orzechów włoskich i migdałów pokrojonych na niewielkie kawałki
- 2 łyżki otartej skórki cytrynowej
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąkę, kakao, proszek i sodę wymieszać i przesiać.
3. Wszystkie bakalie i orzechy z migdałami umieścić w naczyniu, wymieszać z ½ łyżki mąki. Odstawić
4. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na lekką, puszystą masę.
5. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
6. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
7. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i zmiksować.
8.Do masy dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać.
10.Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Wstawić do nagrzanego do 175 oC piekarnika. Piec ok. 65 min
Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Polukrować lub polać mleczną czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Smacznego.
mniam, wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńmocno czekoladowe... wyśmienite!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam na kawałek:)
OdpowiedzUsuń