Jesień to najlepszy czas na pieczenie ciast drożdżowych, robienie kandyzowanej skórki pomarańczowej i łuskanie orzechów. Zrobiłam to wszystko. A później nie pozostało mi nic innego jak upiec moje ukochane ciasto drożdżowe z bakaliami. Pachniało pięknie i bardzo wyrosło.
Jest naprawdę pyszne. Zapraszam i polecam.
Inspirację znalazłam tutaj.
Składniki:
25 g drożdży świeżych
120 g masła roztopionego
i ostudzonego
150 g grubo posiekanych i
podpieczonych orzechów włoskich
70 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
30 g kandyzowanej skórki
pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
Zaczyn drożdżowy:
Jest naprawdę pyszne. Zapraszam i polecam.
Inspirację znalazłam tutaj.
Ciasto drożdżowe z
bakaliami
Piekarnik: 185 oC (z termoobiegiem)
Forma do pieczenia: okrągła 26cm. z kominem
4
szklanki mąki pszennej
1,5
szklanki letniego mleka
1
szklanka cukru
2
jajka
1
żółtko
cukier
waniliowy
pół
łyżeczki soli
Nadzienie:
3
łyżki miodu
2
łyżki brązowego cukru
Zaczyn drożdżowy:
Ze świeżych drożdży,
2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i ½ szklanki ciepłego mleka najpierw zrobić zaczyn.
W dużej misce dokładnie
wymieszać składniki zaczynu aż do połączenia się składników, przykryć lnianą
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Przygotowanie
ciasta:
1. Jajka roztrzepać z pozostałym
mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Do miski z
wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, wlać mleko z jajkami, dodać roztopione masło,
sól.
3. Wyrobić miękkie i
elastyczne ciasto. Najlepiej za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
4. Ciasto przykryć
lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe i nie przewiewne miejsce
(na 1 – 1,5 godziny).
5. Po tym czasie ciasto
krótko wyrobić (ręką lub mikserem)
6. Wyjąć na stolnicę
posypaną mąką i rozwałkować na duży placek o wymiarach ok. 35 x 35 cm .
7. środek ciasta polać
miodem, posypać cukrem, orzechami, rodzynkami, żurawiną i skórką pomarańczową. Pozostawić
z każdej strony ok. 5 cm .
czystego ciasta bez bakalii.
8. Ciasto zwinąć na
kształt rolady. Ostrym nożem naciąć roladę wzdłuż, ale nie do końca.
9. Włożyć do tortownicy
z kominkiem wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną.
10.
Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30
minut.
11. Piec w temperaturze
185ºC przez około 40 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni na 10 min przed
końcem pieczenia można przykryć je folą aluminiową. Delikatnie, niezbyt szeroko
otwierając piekarnik, aby ciasto nie opadło.
12.Po wyjęciu z
piekarnika chwilę odczekać, potem przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Jeszcze
ciepłe można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz