3.11.11

Czas na ciasto drożdżowe


Jesień to najlepszy czas na pieczenie ciast drożdżowych, robienie kandyzowanej skórki pomarańczowej i łuskanie orzechów. Zrobiłam to wszystko. A później nie pozostało mi nic innego jak upiec moje ukochane ciasto drożdżowe z bakaliami. Pachniało pięknie i bardzo wyrosło. 
Jest naprawdę pyszne. Zapraszam i polecam. 
Inspirację znalazłam tutaj.



Ciasto drożdżowe z bakaliami
Piekarnik: 185 oC (z termoobiegiem)
Forma do pieczenia: okrągła 26cm. z kominem

 Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
1,5 szklanki letniego mleka
1 szklanka cukru
120 g masła roztopionego i ostudzonego
2 jajka
1 żółtko
cukier waniliowy
pół łyżeczki soli

Nadzienie:
150 g grubo posiekanych i podpieczonych orzechów włoskich
70 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
3 łyżki miodu
2 łyżki brązowego cukru

Zaczyn drożdżowy:
Ze świeżych drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i ½ szklanki ciepłego mleka najpierw zrobić zaczyn.
W dużej misce dokładnie wymieszać składniki zaczynu aż do połączenia się składników, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Przygotowanie ciasta:
1.      Jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym.
2.    Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, wlać mleko z jajkami, dodać roztopione masło, sól.
3.    Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Najlepiej za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
4.    Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe i nie przewiewne miejsce (na 1 – 1,5  godziny).
5.     Po tym czasie ciasto krótko wyrobić (ręką lub mikserem)
6.    Wyjąć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na duży placek o wymiarach ok. 35 x 35 cm.  
7.     środek ciasta polać miodem, posypać cukrem, orzechami, rodzynkami, żurawiną i skórką pomarańczową. Pozostawić z każdej strony ok. 5 cm. czystego ciasta bez bakalii.
8.    Ciasto zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem naciąć roladę wzdłuż, ale nie do końca.
9.    Włożyć do tortownicy z kominkiem wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną.
10.                       Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut.
11.  Piec w temperaturze 185ºC przez około 40 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni na 10 min przed końcem pieczenia można przykryć je folą aluminiową. Delikatnie, niezbyt szeroko otwierając piekarnik, aby ciasto nie opadło.
12.Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Jeszcze ciepłe można polukrować lub posypać cukrem pudrem.



Ciasto po włożeniu do formy wypełnia ją tylko w połowie.


Po ok. 30 min zajmuje już całą formę. Teraz można włożyć je do gorącego piekarnika. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...