Bardzo pyszna szarlotka z mąką pszenną razową. Obawiałam się czy to będzie dobry pomysł, bo do tej pory z mąki razowej piekłam tylko chleb. Okazało się, że ciasto było naprawdę pyszne kruche, ale i puszyste dzięki mące ziemniaczanej. Użyłam jabłek deserowych i dzięki nim szarlotka była delikatna i słodka. Jeśli wolicie użyć Szarej Renety czas pieczenia należy nieco wydłużyć .
Polecam, na jesienny podwieczorek ze szklanką mleka :)
Szarlotka
Składniki ciasta:
- 150 g mąki pszennej razowej
- 70 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 150 g masła schłodzonego
- 1 jajko
- białko do posmarowania ciasta
- 1 kg jabłek deserowych lub szarej renety
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ łyżeczki cynamonu
- skórka otartej z 1 cytryny
- 1 garść rodzynek
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować do momentu połączenia się składników. Można również umieścić składniki na stolnicy i dokładnie posiekać nożem lub rozgnieść palcami. Powinna powstać masa dokładnie połączonych składników. Starajmy się nie zagniatać ciasta, bo w tedy po upieczeniu będzie twarde.
- Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą
- Umieścić w lodówce na ok. 40 min.
- Nagrzać piekarnik do 180 oC.
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka obrać ze skóry, pokroić w średniej grubości plastry.
- Wymieszać z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Odstawić.
- Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, ok. 2/3 i 1/3. Mniejszą część ponownie włożyć zamrażalnika.
- Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim kwadratową foremką (u mnie 22 x 26 cm), spód nakłuć widelcem.
- Posmarować surowe ciasto białkiem.
- Wstawić do piekarnika na ok. 15 min. do czasu zrumienienia brzegów.
- Uwaga – surowe ciasto dzięki mące razowej jest dość ciemne, należy
- uważać, aby nie podpiekać go zbyt długo.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę z jabłek, na wierzch zetrzeć pozostałą, 1/3 zamrożonego ciasta i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piec do czasu kiedy kruszonka nabierze ciemnego koloru ok. 25 - 30 min.
- Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Upieczona szarlotka jest pachnąca i rumiana
Teraz można posypać ciasto ją cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz