18.10.11

Kurczak w musztardowej glazurze

Super proste i łatwe danie a to czego nie zjemy pierwszego dnia, następnego po odgrzaniu jest chyba jeszcze smaczniejsze. Pewien znajomy powiedział mi kiedyś, że drób lubi być odgrzewany. Sprawdziłam to wiele razy. Miał rację!!! Polecam. 


Musztardowy kurczak

Piekarnik:180 oC (z termoobiegiem) 
Czas pieczenia: 60 min (po ok. 40 min przykryć folią aluminiową)  

Składniki:
1 kg kurczaka podzielonego na części (udka, piersi)

Składniki glazury:
1 łyżka ostrej czerwonej papryki
1 łyżka musztardy Dijone
1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
4 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
pieprz

Sposób przygotowania: 
1.   Wszystkie składniki glazury mieszamy w dużym naczyniu, powinniśmy otrzymać gęstą pastę
2.   Umyte i osuszone kawałki kurczaka wkładamy do miski i mieszamy, aby dokładnie pokryły się pastą musztardową
3.   Pozostawiamy na min. 2 godz. w chłodnym miejscu, ja zostawiam zawsze na całą noc.
4.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę, i pieczemy (ok. 60 min.)
5.   Jeśli obawiamy się przypalenia skórki kurczaka po ok. 40 min możemy przykryć mięso folią aluminiową. 

Jeśli użyliśmy tylko piersi kurczaka, dobrze jest dodać do pieczenia 3 łyżki masła, nie jest to konieczne w przypadku innych części kurczaka szczególnie tych ze skórą.

Do pieczenia możemy dodać również warzywa, grube plastry marchewki, ćwiartki czerwonej cebuli i ziemniaki pokrojone 
w dużą kostkę lub pomidorki koktajlowe. 
Dobry sposób dla zapracowanych bo otrzymamy ,,jednogarnkowe” bardzo aromatyczne danie.  
Piersi z kurczaka zawsze są nieco suche, moi Panowie bardzo to lubią ja jednak wolę ciemne mięso. 



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...