Super proste i łatwe danie a to czego nie zjemy pierwszego dnia, następnego po odgrzaniu jest chyba jeszcze smaczniejsze. Pewien znajomy powiedział mi kiedyś, że drób lubi być odgrzewany. Sprawdziłam to wiele razy. Miał rację!!! Polecam.
Musztardowy kurczak
Składniki:
Składniki glazury:
1 łyżka ostrej czerwonej
papryki
1 łyżka musztardy Dijone
1 łyżka gruboziarnistej
musztardy francuskiej
4 ząbki czosnku (drobno
posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
pieprz
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie
składniki glazury mieszamy w dużym naczyniu, powinniśmy otrzymać gęstą pastę
2.
Umyte i osuszone
kawałki kurczaka wkładamy do miski i mieszamy, aby dokładnie pokryły się pastą
musztardową
3.
Pozostawiamy na
min. 2 godz. w chłodnym miejscu, ja zostawiam zawsze na całą noc.
4.
Przekładamy do
naczynia żaroodpornego lub na blachę, i pieczemy (ok. 60 min.)
5.
Jeśli obawiamy
się przypalenia skórki kurczaka po ok. 40 min możemy przykryć mięso folią
aluminiową.
Jeśli użyliśmy tylko piersi
kurczaka, dobrze jest dodać do pieczenia 3 łyżki masła, nie jest to konieczne w
przypadku innych części kurczaka szczególnie tych ze skórą.
Do pieczenia możemy dodać
również warzywa, grube plastry marchewki, ćwiartki czerwonej cebuli i ziemniaki
pokrojone
w dużą kostkę lub pomidorki koktajlowe.
Dobry sposób dla zapracowanych bo otrzymamy ,,jednogarnkowe” bardzo aromatyczne
danie.
Piersi z kurczaka zawsze są nieco suche, moi Panowie bardzo to lubią ja jednak wolę ciemne mięso. |
zrobilam i jest super. ostry i pyszny :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
Usuń