18.5.13

Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami


To ciasto jest dowodem na to, że nigdy nie należy tracić nadzieji na udany wypiek. Nawet jeśli ciasto w trakcie przenoszenia do tortownicy, wypadnie Wam z rąk, tak jak moje, nie wyrzucajcie go, chociaż wydaje się to najrozsodniejsze. Pozbierajcie to co zostało i upieczcie. No chyba, że ciasto wyląduje na podłodze:)

Moja rada, do strucli, bo tym miało być to ciasto, używajcie gęstego sera, mój był zbyt żadki i dlatego ciasto było trudno przenieść w całości. Wygląd nie wpłynął na smak, ale następnym razem zdecydowanie użyję innego sera.

Polecam:)





Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Składniki:
  • Zaczyn drożdżowy
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek
  • 120 g masła (roztopionego i przestudzonego)
Serowe nadzienie:
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru (lub więcej)
  • 300 g truskawek (pokrojonych w małą kostkę
  • 500 g sera (trzykrotnie zmielonego)
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować zaczyn jak na filmie (klik)
  2. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn, cukier i skórkę z cytryny. Przy pomocy haka, wyrobić gęste ciasto, wlać masło i przez 4-5 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, na ok. 1,5 -2h.
  3. W między czasie żółtka połączyć z cukrem pudrem i zmiksować na puszystą jasną masę.
  4. Do sera dodać masę z żółtek, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone truskawki, ponownie wymieszać, odstawić.
  5. Ciasto (wyrośnięte) wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt ok. 30x20 cm.
  6. Na środku ciasta umieścić ser, zawinąć w ciasto. Powinien powstać gruby rulon. Ciasto przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, ułożyć w wieniec, naciąć ostrym nożem. Przykryć i odstawić na czas nagrzewania się piekarnika do 175 oC, na ok. 15 min.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 min do zrumienienia się ciasta drożdżowego. Uchylić piekarnik i tak studzić ciasto przez ok. 20 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Lekko ciepłe ciasto można polukrować.

Smacznego!














9 komentarzy:

  1. Piękne ciasto, czas ostro ruszyć z owocowymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi ślinka leci, zachlapałam podłogę :)) Czekam na polskie truskawki

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcie, ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie:) Poczekam na truskawki z ogródka i je wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju zakochałam się ! Takie zdjęcia zrobiłaś, że ślinka leci a ser i truskawki cieście to najlepsze co może być !

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie podane ciacho, bardzo ładna patera:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...