To ciasto jest dowodem na to, że nigdy nie należy tracić
nadzieji na udany wypiek. Nawet jeśli ciasto w trakcie przenoszenia do
tortownicy, wypadnie Wam z rąk, tak jak moje, nie wyrzucajcie go, chociaż
wydaje się to najrozsodniejsze. Pozbierajcie to co zostało i upieczcie. No chyba, że ciasto
wyląduje na podłodze:)
Moja rada, do strucli, bo tym miało być to ciasto, używajcie
gęstego sera, mój był zbyt żadki i dlatego ciasto było trudno przenieść w
całości. Wygląd nie wpłynął na smak, ale następnym razem zdecydowanie użyję
innego sera.
Polecam:)
Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Składniki:
- Zaczyn drożdżowy
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 8 żółtek
- 120 g masła (roztopionego i przestudzonego)
Serowe nadzienie:
- 2 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru (lub więcej)
- 300 g truskawek (pokrojonych w małą kostkę
- 500 g sera (trzykrotnie zmielonego)
- Skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn jak na filmie (klik)
- Do misy miksera przesiać mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn, cukier i skórkę z cytryny. Przy pomocy haka, wyrobić gęste ciasto, wlać masło i przez 4-5 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, na ok. 1,5 -2h.
- W między czasie żółtka połączyć z cukrem pudrem i zmiksować na puszystą jasną masę.
- Do sera dodać masę z żółtek, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone truskawki, ponownie wymieszać, odstawić.
- Ciasto (wyrośnięte) wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt ok. 30x20 cm.
- Na środku ciasta umieścić ser, zawinąć w ciasto. Powinien powstać gruby rulon. Ciasto przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, ułożyć w wieniec, naciąć ostrym nożem. Przykryć i odstawić na czas nagrzewania się piekarnika do 175 oC, na ok. 15 min.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 min do zrumienienia się ciasta drożdżowego. Uchylić piekarnik i tak studzić ciasto przez ok. 20 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Lekko ciepłe ciasto można polukrować.
Wygląda pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPiękne ciasto, czas ostro ruszyć z owocowymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńTo prawda jedyny taki czas w roku :)
UsuńJuż mi ślinka leci, zachlapałam podłogę :)) Czekam na polskie truskawki
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie, ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:) Poczekam na truskawki z ogródka i je wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jeju zakochałam się ! Takie zdjęcia zrobiłaś, że ślinka leci a ser i truskawki cieście to najlepsze co może być !
OdpowiedzUsuńpięknie podane ciacho, bardzo ładna patera:)
OdpowiedzUsuń