24.5.13

Sernik waniliowy na spodzie z czekoladowych markizów


Sernik upiekłam z połowy składników. 
Łatwy i szybki, na spodzie z czekoladowych markizów z waniliowym nadzieniem. 
Najlepiej smakuje następnego dnia. 

Polecam :)





Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie 

Składniki na 20 cm tortownicę:
  • 500 g sera tłustego trzykrotnie mielonego 
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 50 g czekoladowych markizów
  • 30 g masła stopionego 
  • 4 łyżeczki dżemu wiśniowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka zmiksować w malakserze. W szklanym naczyniu wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na dno tortownicy, ugnieść. Odstawić.
  2. W misie miksera zmiksować całe jajka i żółtko z cukrem na jednolitą jasną masę. 
  3. Dodać ser i dokładnie wymieszać tylko do połączenia się składników (można na najwolniejszych obrotach miksera). Wsypać mąkę, wymieszać. 
  4. Masę przelać do formy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch położyć kilka łyżeczek dżemu. Patyczkiem do szaszłyków wymieszać je delikatnie z serem tworząc ,,esy floresy". 
  5. Sernik piec w temperaturze 150 oC (grzałki góra dół) prze 1,2 - 1,4 h. 
  6. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić sernik do wystygnięcia. 


Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce. 

Smacznego!!!




7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, ale mi narobiłaś ochoty...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały i puszysty,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie, fajnie wygląda taki ciemny spód.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie. Trzeba się do niego przymierzyć na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie, zjadłabym kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. promocja na wanilię w Lidlu + ser = sernik waniliowy :) I chyba użyczę przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...