Sernik upiekłam z połowy składników.
Łatwy i szybki, na spodzie z czekoladowych markizów z waniliowym nadzieniem.
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Polecam :)
Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie
Składniki na 20 cm tortownicę:
- 500 g sera tłustego trzykrotnie mielonego
- 2 jajka + 1 żółtko
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g czekoladowych markizów
- 30 g masła stopionego
- 4 łyżeczki dżemu wiśniowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ciastka zmiksować w malakserze. W szklanym naczyniu wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na dno tortownicy, ugnieść. Odstawić.
- W misie miksera zmiksować całe jajka i żółtko z cukrem na jednolitą jasną masę.
- Dodać ser i dokładnie wymieszać tylko do połączenia się składników (można na najwolniejszych obrotach miksera). Wsypać mąkę, wymieszać.
- Masę przelać do formy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch położyć kilka łyżeczek dżemu. Patyczkiem do szaszłyków wymieszać je delikatnie z serem tworząc ,,esy floresy".
- Sernik piec w temperaturze 150 oC (grzałki góra dół) prze 1,2 - 1,4 h.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić sernik do wystygnięcia.
Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Smacznego!!!
Wygląda smakowicie, ale mi narobiłaś ochoty...
OdpowiedzUsuńWspaniały i puszysty,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, fajnie wygląda taki ciemny spód.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Trzeba się do niego przymierzyć na weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki <3
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, zjadłabym kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuńpromocja na wanilię w Lidlu + ser = sernik waniliowy :) I chyba użyczę przepisu :)
OdpowiedzUsuń