6.5.13

Drożdżówki z budyniem i lukrem cytrynowym

Drożdżówki są naprawdę przepyszne, słodkie i bardzo delikatne. Jest jednak z nimi trochę kłopotu bo ciasto po wyrośnięciu jest puszyste i bardzo klejące. Można pomóc sobie, mocząc lekko ręce w wodzie, wówczas ciasto nie lepi się tak bardzo. 

Bardzo polecam, idealne na podwieczorek ze szklanką mleka :) 




Drożdżówki z budyniem i lukrem cytrynowym

Składniki na 15 szt.:
  • Zaczyn drożdżowy (KLIK) 
  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (ponad ilość, której użyliśmy do przygotowania zaczynu)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 budyń waniliowy 
  • 70 g masła 
Lukier
  • Sok z 1 cytryny
  • ok. 1 szklanki cukru pudru 
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować zaczyn (jak na filmie).
  2. Żółtka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałe, ciepłe mleko i wymieszać przy pomocy miksera (hakiem  do wyrabiania ciasta). Następnie dodać żółtka z cukrem, cały czas wyrabiać.
  4. Kiedy ciasto będzie gładkie, zacząć dodawać masło, po kawałku. Przed dodaniem kolejnego poprzedni powinien całkowicie się rozpuścić w cieście. Potrwa to kilka minut. 
  5. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h (w zależności od tego jak jest ciepło). Ciasto powinno podwoić objętość. 
  6. Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrobić w trakcie, dodać oprószoną mąką, skórkę cytrynową. Wyrabiać tylko chwilę ok. 1 min. 
  7. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, będzie bardzo klejące. Można podsypać mąką na tyle aby nie lepiło się bardzo do rąk. Uformować z ciasta kulę. Oddzielać porcję ciasta (najlepiej nożem lub kuchenną łopatką) lekko zwilżonymi wodą rękami formować z ciasta kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy całe ciasto już wykorzystamy, każdą kulkę rozpłaszczyć, łyżką zanurzoną w wodzie, uformować niewielkie ,,gniazdko" na środku, do którego włożymy później budyń. 
  8. Na każdą drożdżówkę położyć 1-2 łyżki budyniu. Odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika. 
  9. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
  10. Blachy z drożdżówkami wstawić do piekarnika i pozostawić uchylone drzwi, tak piec 7 min, następnie zamknąć piekarnik i piec ciastka jeszcze ok. 13 min. do zrumienienia. 
  11. Wyjąć, pozostawić na 3 min na blasze, później przełożyć na kuchenną kratkę. 
  12. Ciepłe drożdżówki polać lukrem. 
Przygotowanie nadzienia budyniowego:
  1. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego dodawać po kawałku zimnego masła, dokładnie wymieszać. Odstawić, aby wystygł i stężał. 
  2. Tak przygotowany budyń, będzie miękki i delikatny. 
Nie ma obawy, że spłynie z drożdżówek w trakcie pieczenia. 

Drożdżówki podawać lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone. 

Zimne drożdżówki przechowywać w szczelnym pojemniku. 

Smacznego!!!






Drożdżówki wyrastają przed pieczeniem przez ok. 20 min.  




7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie domowe łakocie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też bardzo, a te drożdżówki, są nawet lepsze następnego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię drożdżówki, a z lukrem cytrynowym musza smakowac wyśmienicie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, Jaki bylby odpowiednik wagi suchych drozdzy do Twojego przepisu. Wlasnie planuje zrobic te drozdzowki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej nie wiem, nie używam drożdży suchych. Przykro mi. Wydaje mi się że gdzieś w internecie musi być przelicznik, spróbuj dać 1 łyżeczkę, ale gwarancji nie daję.

      Usuń
  5. Juz ze sprawozdaniem:). Bulki wyszly rewelacyjne, uzylam opakowania drozdzy suchych czyli 8 gr. Dzieki Twojemu szczegolowemu przepisowi, pierwszy raz udalo mi sie tak niesamowicie dobre ciasto wyrobic. Bardzo dziekuje!!!
    ps niechetnie podeszlam do wyrabiania hakiem , gdyz wczesniej nigdy nie wychodzilo mi to co trzeba , uwazalam ze rece co lepsze do drozdzowych, ale udalo sie WoW:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...