Bardzo polecam, idealne na podwieczorek ze szklanką mleka :)
Drożdżówki z budyniem i lukrem cytrynowym
Składniki na 15 szt.:
- Zaczyn drożdżowy (KLIK)
- 350 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (ponad ilość, której użyliśmy do przygotowania zaczynu)
- 100 g miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 1 budyń waniliowy
- 70 g masła
- Sok z 1 cytryny
- ok. 1 szklanki cukru pudru
- Przygotować zaczyn (jak na filmie).
- Żółtka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
- Mąkę przesiać do misy miksera, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałe, ciepłe mleko i wymieszać przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta). Następnie dodać żółtka z cukrem, cały czas wyrabiać.
- Kiedy ciasto będzie gładkie, zacząć dodawać masło, po kawałku. Przed dodaniem kolejnego poprzedni powinien całkowicie się rozpuścić w cieście. Potrwa to kilka minut.
- Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h (w zależności od tego jak jest ciepło). Ciasto powinno podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrobić w trakcie, dodać oprószoną mąką, skórkę cytrynową. Wyrabiać tylko chwilę ok. 1 min.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, będzie bardzo klejące. Można podsypać mąką na tyle aby nie lepiło się bardzo do rąk. Uformować z ciasta kulę. Oddzielać porcję ciasta (najlepiej nożem lub kuchenną łopatką) lekko zwilżonymi wodą rękami formować z ciasta kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy całe ciasto już wykorzystamy, każdą kulkę rozpłaszczyć, łyżką zanurzoną w wodzie, uformować niewielkie ,,gniazdko" na środku, do którego włożymy później budyń.
- Na każdą drożdżówkę położyć 1-2 łyżki budyniu. Odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Blachy z drożdżówkami wstawić do piekarnika i pozostawić uchylone drzwi, tak piec 7 min, następnie zamknąć piekarnik i piec ciastka jeszcze ok. 13 min. do zrumienienia.
- Wyjąć, pozostawić na 3 min na blasze, później przełożyć na kuchenną kratkę.
- Ciepłe drożdżówki polać lukrem.
- Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego dodawać po kawałku zimnego masła, dokładnie wymieszać. Odstawić, aby wystygł i stężał.
- Tak przygotowany budyń, będzie miękki i delikatny.
Drożdżówki podawać lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone.
Zimne drożdżówki przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!!!
Drożdżówki wyrastają przed pieczeniem przez ok. 20 min. |
uwielbiam takie domowe łakocie:)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo, a te drożdżówki, są nawet lepsze następnego dnia :)
OdpowiedzUsuńLubię drożdżówki, a z lukrem cytrynowym musza smakowac wyśmienicie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam, Jaki bylby odpowiednik wagi suchych drozdzy do Twojego przepisu. Wlasnie planuje zrobic te drozdzowki?
OdpowiedzUsuńOjej nie wiem, nie używam drożdży suchych. Przykro mi. Wydaje mi się że gdzieś w internecie musi być przelicznik, spróbuj dać 1 łyżeczkę, ale gwarancji nie daję.
UsuńJuz ze sprawozdaniem:). Bulki wyszly rewelacyjne, uzylam opakowania drozdzy suchych czyli 8 gr. Dzieki Twojemu szczegolowemu przepisowi, pierwszy raz udalo mi sie tak niesamowicie dobre ciasto wyrobic. Bardzo dziekuje!!!
OdpowiedzUsuńps niechetnie podeszlam do wyrabiania hakiem , gdyz wczesniej nigdy nie wychodzilo mi to co trzeba , uwazalam ze rece co lepsze do drozdzowych, ale udalo sie WoW:)
Dziękuję i baaardzo się cieszę :) !!!!
Usuń