Pierożki czy paszteciki z ciasta francuskiego to świetny dodatek do zup lub ciepła przekąska. Ja lubię je również na zimno z sałatą i pomidorami.
Polecam:)
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (mrożone, rozmrozić)
- 400 g szpinaku
- 120 g sera ricotta
- 1 jajko
- 100 g suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
- 1 średnia czerwona cebula (bardzo drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Jajko do posmarowania pierożków (może być samo białko, lub żółtko wymieszane z wodą)
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrozić, odparować. Jeśli używamy świeżego szpinaku, liście dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzucić posiekaną cebulę, zmniejszyć płomień i zeszklić.
- Dodać szpinak, wymieszać i smażyć ok 10 min na małym ogniu, bez przykrycia. Na koniec wrzucić suszone pomidory, wymieszać.
- Szpinak zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
- Do zimnego, dodać jajko i ricottę, dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, dużą szklanką wycinać kółka.
- Na każdym krążku z ciasta kłaść 1-2 łyżeczki szpinakowego farszu, sklejać jak zwykłe pierogi.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, do zrumienienia.
Podawać gorące lub zimne.
Smacznego !!!
pyszności ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, szczególnie ze szpinakiem ; ). Takie proste, a takie pyszne. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńWygladaja szalenie apetycznie! No i to nadzienie... Poezja.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńcudownie, ale bym zjadła - moje smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystkie składniki których użyłaś....koniecznie muszę wypróbować ten przepis :) a no i zdjęcia bardzo fajne...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za dobre słowa:) To moje ulubione przekąski, chociaż można do środka włożyć np. duszone pieczarki z czerwoną cebulą. Też pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa też przybieram do upieczenia coś pysznego.Szpinaku nie jadłam,a chciałabym spróbować pomimo,że nie każdemu on smakuje.Dzięki za przepis jutro wypróbuje.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń