Nawet kiedy bardzo brakuje nam czasu na przygotowanie, musimy zjeść coś ciepłego. Oto mój sposób na lunch w biegu.
Polecam :)
Kanapki z mozzarellą i szynką parmeńską
Składniki:
- 3-4 kromki pieczywa (u mnie bułka)
- 1 mozzarella
- 5-6 suszonych pomidorów
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- Listki świeżej bazylii, porwane
- Masło
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokroić w paski.
- Mozzarellę w grube plastry (6-8 szt.)
- Rozgrzać patelnię, może być grillową lub zwykła.
- Pieczywo posmarować masłem i położyć na patelni, posmarowaną częścią na dół. Obsmażyć do zrumienienia. Kromki przewrócić na drugą stronę, położyć na każdej po 2 plasterki mozzarelli, suszone pomidory, posolić, oprószyć pieprzem, patelnię przykryć, zmniejszyć płomień i tak smażyć przez 3 min.
- Kiedy ser zacznie się topić zdjąć z ognia, na każdej kromce położyć plasterek szynki parmeńskie i posypać porwanymi listkami bazylii. Podawać ciepłe.
Kanapki można skropić octem balsamicznym.
Smacznego!!!
fajne na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńpyszne kanapeczki, dzisiaj zrobię podobne! :)
OdpowiedzUsuńKochsm mozzarellę;)
OdpowiedzUsuńprosto i smakowicie :]
OdpowiedzUsuń