23.5.13

Kanapki z szynką parmeńską i mozzarellą na ciepło


Nawet kiedy bardzo brakuje nam czasu na przygotowanie, musimy zjeść coś ciepłego. Oto mój sposób na lunch w biegu. 
Polecam :) 




Kanapki z mozzarellą i szynką parmeńską

Składniki:

  • 3-4 kromki pieczywa (u mnie bułka)
  • 1 mozzarella
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • Listki świeżej bazylii, porwane 
  • Masło 
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokroić w paski.
  2. Mozzarellę w grube plastry (6-8 szt.)
  3. Rozgrzać patelnię, może być grillową lub zwykła. 
  4. Pieczywo posmarować masłem i położyć na patelni, posmarowaną częścią na dół. Obsmażyć do zrumienienia. Kromki przewrócić na drugą stronę, położyć na każdej po 2 plasterki mozzarelli, suszone pomidory, posolić, oprószyć pieprzem, patelnię przykryć, zmniejszyć płomień i tak smażyć przez 3 min. 
  5. Kiedy ser zacznie się topić zdjąć z ognia, na każdej kromce położyć plasterek szynki parmeńskie i posypać porwanymi listkami bazylii. Podawać ciepłe. 

Kanapki można skropić octem balsamicznym.

Smacznego!!!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...