Tak przygotowanego
łososia można podawać jako ciepłą przystawkę, ale równie pyszny jest zimny, więc
możecie zabrać kawałek do pracy i zjeść na lunch.
Łosoś w maśle bazyliowym
jest bardzo delikatny. Cieniutkie paseczki cukinii w trakcie pieczenia stają się
miękkie i prawie przezroczyste.
Masło bazyliowe użyte w tym przepisie można
użyć jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu posmarować nim ciepły
kawałek pieczywa.
Polecam :)
Składniki:
- 400 g łososia
- 1 duża cukinia
- 50 g masła bazyliowego
- Kilka gałązek koperku
- Sól
- Oliwa
Sposób przygotowania:
- Łososia umyć i oczyścić ze skóry, pokroić w cienkie paski.
- Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na cieniutkie plasterki.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Wyłożyć 1/3 cukiniowych plasterków. Plastry układać szczelnie. Na cukinii poukładać plasterki łososia, delikatnie posolić i poukładać wiórki z masła bazyliowego. Przykryć kolejną warstwą plasterków cukinii, ponownie wyłoźyć łososia i wiórki z masła. Na wierzchu jako ostatnia warstwa powinny znaleźć się plasterki cukinii.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piec przez 30 min.
Wyjąć z piekarnika
przybrać koperkiem i odrazu podawać.
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 garść listków bazylii drobno posiekanych
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (skórkę ścierać na drobnych oczkach tarki)
Smacznego!!!
uwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuńMhh wygląda smakowicie! osobiście bardzo uwielbiam łososia. Na pewno wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Ania
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuńdla mnie świetnie połączneie:) pychota:)
OdpowiedzUsuń