Następnego dnia, kiedy budyń całkowicie stężał, ciasto jest jeszcze lepsze. Doskonałe na śniadanie.
Polecam :)
Placek drożdżowy z budyniem i rabarbarem
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 360 g mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 100 g bardzo miękkiego masła
- Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 400 g rabarbaru
- 1/4 szklanki cukru
- 1 budyń
- 80 g masła bardzo zimnego
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- Z drożdży, 3 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka przygotować zaczyn (klik)
- W misie miksera połącz przesianą mąkę, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i pozostałe, ciepłe mleko. Za pomocą haka do wyrabiania ciasta, miksuj całość na niskich obrotach przez ok.5-7 minut. Na koniec partiami dodawaj masło, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 h. do wyrośnięcia.
- W międzyczasie umyj rabarbar, pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do garnka, zasyp cukrem i na dużym ogniu gotuj przez 5 min od chwili zagotowania. Wyłącz i dodaj 1/2 startej skórki pomarańczowej, zamieszaj, odstaw. Od czasu do czasu mieszaj rabarbar, aby pokrywał się syropem z gotowania.
- W osobnym garnuszku ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego gorącego budyniu, wrzuć zimne masło i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj pozostała 1/2 skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia i stężenia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj ponownie przez 2 min, dodaj skórkę z pomarańczy.
- Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i rozprowadź równo po całej powierzchni. Na wierzch wyłóż zimny budyń. Odstaw do wyrastania na czas nagrzewania piekarnika.
- Piekarnik rozgrzej do 175 oC (termoobieg).
- Na ciasto wyłóż rabarbar (bez soku).
- Wstaw do gorącego piekarnika, zostaw uchylone drzwiczki i tak piecz placek przez 12 min. Następnie zamknij drzwiczki i piecz kolejne 28 min.
- Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto na 10 min, następnie wyjmij i studź w formie na kuchennej kratce.
Zimne ciasto można polukrować.
Smacznego!!!
ale śliczny talerz!
OdpowiedzUsuń:)
Dziękuję za udział w akcji rabarbar!
Wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
przepraszam,ale nie podała Pani ile masła do ciasta dodac
OdpowiedzUsuńPrzepraszam :) już uzupełniam.
Usuń100 g masła, bardzo miękkiego, najlepiej pokrojonego w kostkę, łatwiej będzie się rozpuszczało w trakcie wyrabiania.
czy mogłabyś napisać wymiary foremki do pieczenia? Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńOczywiście 28x33 cm czyli taki spory, prawie kwadrat :)
Usuń