22.6.13

Tarta cytrynowa na maślanym kruchym cieście

Na upalne dni, tarta cytrynowa jest idealna. Moja ma dodatkowo, najlepsze jakie do tej pory robiłam, kruche ciasto, bardzo maślane. Rozwałkowane, rwie się i trudniej je przenieść do formy w jednym kawałku. Jednak kruchość i smak rekompensują tę niewygodę. 
Cytrynowa masa przed pieczeniem jest bardzo płynna, przypomina rzadką śmietanę, ale po upieczeniu i wystudzeniu staje się jednolita i pięknie błyszcząca. 
Tarta ma zdecydowanie cytrynowy smak, ale nie przesadnie kwaśna. Koniecznie usuńcie z otartych cytryn, białą warstwę, jest bardzo gorzka i może zupełnie zepsuć smak ciasto. Uwierzcie, sprawdziłam to kiedyś :)

Polecam.








Tarta cytrynowa na kruchym, maślanym cieście

Składniki:

Na kruche ciasto:
  • 90 g zimnego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Na masę cytrynową:
  • 2 średnie cytryny 
  • 80 g masła (stopionego i wystudzonego)
  • 1 jajko + 2 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)
Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Tortownicę (19 cm) posmarować masłem i posypać tartą bułką (tylko dno, boki pozostawić suche). 
  2. Wszystkie składniki (bez wody) umieścić w malakserze, szybko i krótko zmiksować. Kiedy powstaną grudki, wlać najpierw jedną łyżkę wody i ponownie miksować ciasto, dodać drugą i miksować ciągle, z ciasta powinna zacząć formować się kula. Miksować jeszcze tylko chwilę. 
  3. Wyjąć, szybko uformować z ciasta gruby placek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na min. 30 min. Ciasto trzeba schłodzić bardzo mocno. 
  4. Wyjąć z lodówki, umieścić między dwoma kawałkami folii spożywczej. Rozwałkować koło, nieco większe niż forma do pieczenia, ciasto będzie bardzo miękkie i łatwo będzie się rwało. Nawinąć je delikatnie na wałek i przenieść do foremki. Wylepić formę, ponakłuwać dno widelcem, posmarować białkiem i wstawić do zamrażalnika na czas przygotowywania nadzienia. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 oC. Na dno piekarnika położyć blachę do pieczenia bo ciasto może lekko kapać. 
  6. Wyjąć ciasto z lodówki, wstawić do gorącego piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 oC. 
  7. Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 12-15 min. 
  8. Wyjąć, na podpieczony spód delikatnie, wlać masę cytrynową. 
  9. Wstawić do piekarnika i piec 25-35 min. w 180 oC. 
  10. Upieczona tarta jest lekko brązowa a nadzienie drży przy delikatnym, poruszaniu formą. 
  11. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, można zimne włożyć na 1-2 h do lodówki. 
Masa cytrynowa:
  1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, dokładnie wyszorować i osuszyć. Otrzeć skórkę. Zdjąć białą (gorzką) warstwę. Przekroić i usunąć wszystkie pestki. Pokroić na małe kawałki.
  2. W misie blendera umieścić kawałki cytryny, cukier i otartą skórkę, dokładnie zmiksować. Przy pomocy łopatki kuchennej usunąć ze ścianek blendera masę, ponownie zmiksować. 
  3. Do cytryny i cukru dodać pozostałe składniki, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. 

Smacznego!!!







6 komentarzy:

  1. fajny przepis tylko mi się coś nie zgadza w składnikach :) Piszesz, że dwie cytryny potrzebne są do kruchego ciasta, a w opisie dajesz je do masy cytrynowej;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność, coś się ,, sypnęło'', już poprawiam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wygląda pysznie, aż ślinka cieknie:) też sobie taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie i pięknie przede wszystkim! widzę rękę mistrza!

    OdpowiedzUsuń
  4. ładna tarta! ; )
    Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...