Kiedy pojawiają się jagody, zaczynam czuć, że naprawdę przyszło już lato.
Moje dziecko wyjechało dzisiaj na kolonie, a my umilamy sobie czas pysznymi drożdżówkami.
Polecam :)
Jagodzianki
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 170 g bardzo miękkiego masła
- 3 żółtka
- 60 g cukru
- 200-300 g jagód
- 7-8 łyżeczek cukru pudru
- 1 jajko + 2 łyżki wody (do posmarowania jagodzianek)
- Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru mniej niż 1/2 szklanki ciepłej wody, przygotować zaczyn. Wszystkie składniki umieścić w szklanym naczyniu, wymieszać, przykryć folią aluminiową, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (Jak przygotować zaczyn drożdżowy)
- Do misy miksera wsypać mąkę, cukier wymieszany z żółtkami i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka na wolnych obrotach. Ciasto będzie bardzo suche i kiedy zaczniecie już myśleć, że cała praca poszła na marne należy, cały czas wyrabiając, zacząć dodawać po kawałku miękkie masło.
- W miarę dodawania masła, ciasto zacznie robić się gładkie i sprężyste, ale dość gęste. Od czasu do czasu należy zatrzymać mikser i oczyścić ścianki miski z ciasta. Robimy to przy pomocy kuchennej łopatki.
- Po dodaniu całego masła, wyrabiać ciasto na średnich obrotach, jeszcze przez ok. 10 min.
- Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h.
- Wyrośnięte, uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 h lub na całą noc.
- Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, zostawić na ok. 30 min, aby się lekko ogrzało.
- Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, zgnieść (będzie dość zwarte). Rozwałkować na prostokąt i podzielić na 8 kwadratów.
- Na środku każdego kawałka kłaść 2 łyżeczki jagód i 1 łyżeczkę cukru pudru. Sklejać najpierw rogi, na skos a następnie zlepić brzegi. Delikatnie uformować niewielką drożdżówkę, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.
- Drożdżówki posmarować jajkiem ,,rozkłóconym" z 2 łyżkami wody. Przykryć ściereczką i zostawić na czas rozgrzewania się piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 175 oC.
- Jagodzianki piec przez 15-18 min. Studzić na kuchennej kratce. Ciepłe polukrować.
Smacznego !!!
Jakie piękne jagodzianki. Pyszności
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńpycha:) bardzo lubię jagodzianki:)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszne i takie bogato wypełnione:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji jagodowo nam5!
Chętnie porwałabym jedną :) W tym roku jagód jeszcze nie jadłam, a Twoje jagodzianki prezentują się apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń