Truskawki to moje ukochane owoce, w tym roku bałam się bardzo, że truskawkowy sezon wcale się nie rozpocznie. Wprawdzie pan Piotr ze sklepiku, w którym robię codzienne zakupy pocieszał mnie, że przyroda da sobie radę i nadrobi stracony czas. Trudno było w to uwierzyć zwłaszcza, że za oknem ciągle lało.
Wczoraj zobaczyłam w jego sklepie piękne, wielkie i bardzo czerwone truskawy, wyglądały tak cudownie, że byłam pewna, że w smaku muszą być ,,plastikowe" i kwaśne. Kupiłam jednak całą łubiankę, bo nie mogłam przejść obojętnie koło tak pięknych owoców. Truskawki okazały się przepyszne, słodkie, jędrne i absolutnie truskawkowe.
Z części upiekłam ciasto drożdżowe z kruszonką, a resztę zjedliśmy z mężem ,,na surowo", bez cukru czy śmietany, wydawało się nam, że każdy dodatek może tylko popsuć ich wyjątkowy smak.
Polecam, smacznego :)
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki:
Na zaczyn drożdżowy:
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (2%)
- 330 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 8 żółtek
- 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (2%)
- 70 g roztopionego masła
- Skórka otarta z 1/2 pomarańczy i 1 limonki
- ok. 500 g truskawek
- ok. 40 g masła
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru brązowego
- Ze składników ,,na zaczyn drożdżowy" przygotować zaczyn (jak na filmie)
- Żółtka wymieszać z cukrem.
- W misie miksera połączyć: mąkę, żółtka z cukrem, mleko, wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, ok.5 min. Pod koniec wlać rozpuszczone, ale jeszcze ciepłe masło. Wyrabiać prze chwilę.
- Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 1,5 h. Ciasto powinno więcej niż podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Wsypać skórki otarte z cytrusów, ponownie wyrobić mikserem, przez 2-3 min.
- Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu poukładać przekrojone na pół truskawki. Owoce układać dość ścisło. Na truskawki wysypać kruszonkę.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i pozostawić uchylone drzwiczki, tak piec przez 12 min. Następnie drzwiczki zamknąć i piec ciasto kolejne 25-30 min.
- Studzić na kratce kuchennej.
U mnie też dziś drożdżówka z truskawkami i kruszonka:)Ta wyglada przepysznie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDoroto, czy po wymieszaniu wszystkich składników do ciasta (przy odstawieniu) konsystencja jest stała czy bardziej "lejąca"?
OdpowiedzUsuńHmmmm, trudne pytanie, ciasto jest luźne, ale zdecydowanie nie lejące. Bardziej lepiące i gęste (ale nie jak kula z ciasta). Nie wiem czy pomogłam, następnym razem zrobię film żeby pokazać jak takie ciasto wygląda. Magda zobacz na filmie z przygotowywania drożdżówek (w okolicach 1 min. ) widać, jak mniej więcej takie ciasto powinno wyglądać.
Usuńhttps://vimeo.com/61251690
Nie ważne jak się zaczął, ważne jak się skończy :D A póki co na szczęście jest super! Dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)
OdpowiedzUsuńTo może zabrzmi śmiesznie, ale czy też odnosisz wrażenie, że po ułożeniu truskawek wypukłościami do dołu, w trakcie pieczenia puszczają mniej soku?
OdpowiedzUsuń