13.6.13

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Truskawki to moje ukochane owoce, w tym roku bałam się bardzo, że truskawkowy sezon wcale się nie rozpocznie. Wprawdzie pan Piotr ze sklepiku, w którym robię codzienne zakupy pocieszał mnie, że przyroda da sobie radę i nadrobi stracony czas. Trudno było w to uwierzyć zwłaszcza, że za oknem ciągle lało. 
Wczoraj zobaczyłam w jego sklepie piękne, wielkie i bardzo czerwone truskawy, wyglądały tak cudownie, że byłam pewna, że w smaku muszą być ,,plastikowe" i kwaśne. Kupiłam jednak całą łubiankę, bo nie mogłam przejść obojętnie koło tak pięknych owoców. Truskawki okazały się przepyszne, słodkie, jędrne i absolutnie truskawkowe
Z części upiekłam  ciasto drożdżowe z kruszonką, a resztę zjedliśmy z mężem ,,na surowo", bez cukru czy śmietany, wydawało się nam, że każdy dodatek może tylko popsuć ich wyjątkowy smak. 

Polecam, smacznego :)










Ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Na zaczyn drożdżowy:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (2%) 
Na ciasto:
  • 330 g mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru
  • 8 żółtek
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (2%)
  • 70 g roztopionego masła
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy i 1 limonki 
  • ok. 500 g truskawek 
Na kruszonkę:
  • ok. 40 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru brązowego 
Sposób przygotowania:
  1. Ze składników ,,na zaczyn drożdżowy" przygotować zaczyn (jak na filmie) 
  2. Żółtka wymieszać z cukrem.
  3. W misie miksera połączyć: mąkę, żółtka z cukrem, mleko, wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, ok.5 min. Pod koniec wlać rozpuszczone, ale jeszcze ciepłe masło. Wyrabiać prze chwilę. 
  4. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 1,5 h. Ciasto powinno więcej niż podwoić objętość. 
  5. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Wsypać skórki otarte z cytrusów, ponownie wyrobić mikserem, przez 2-3 min. 
  6. Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. 
  7. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu poukładać przekrojone na pół truskawki. Owoce układać dość ścisło. Na truskawki wysypać kruszonkę.
  8. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
  9. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i pozostawić uchylone drzwiczki, tak piec  przez 12 min. Następnie drzwiczki zamknąć i piec ciasto kolejne 25-30 min. 
  10. Studzić na kratce kuchennej. 
Zimna ciasto można dodatkowo polukrować, limonkowym lukrem. 

















Truskawkowy zawrót głowy 2013 Czerwone owoce w roli głównej

5 komentarzy:

  1. U mnie też dziś drożdżówka z truskawkami i kruszonka:)Ta wyglada przepysznie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Doroto, czy po wymieszaniu wszystkich składników do ciasta (przy odstawieniu) konsystencja jest stała czy bardziej "lejąca"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm, trudne pytanie, ciasto jest luźne, ale zdecydowanie nie lejące. Bardziej lepiące i gęste (ale nie jak kula z ciasta). Nie wiem czy pomogłam, następnym razem zrobię film żeby pokazać jak takie ciasto wygląda. Magda zobacz na filmie z przygotowywania drożdżówek (w okolicach 1 min. ) widać, jak mniej więcej takie ciasto powinno wyglądać.

      https://vimeo.com/61251690

      Usuń
  3. Nie ważne jak się zaczął, ważne jak się skończy :D A póki co na szczęście jest super! Dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To może zabrzmi śmiesznie, ale czy też odnosisz wrażenie, że po ułożeniu truskawek wypukłościami do dołu, w trakcie pieczenia puszczają mniej soku?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...