Coś dla miłośników piaskowych wypieków. Ta babka piaskowa jest niezwykle lekka i smaczna, łatwa do upieczenia i właściwie zawsze się udaje. Pamiętajmy jednak, aby składniki wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, powinny mieć temperaturę pokojową.
Moją babkę piekłam w silikonowej formie, ale oczywiście można użyć każdej innej, dobrze jednak, aby miała komin, wtedy ciasto upiecze się równomiernie.
Polecam :)
Ciasto piaskowo-puchowe
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 210 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka otarta z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Dużą formę z kominkiem posmarować masłem i posypać tartą bułką.
- Piekarnik rozgrzać do 160 oC (termoobieg)
- Mąki i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać i przesiać.
- W misie miksera zmiksować całe jajka. Powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa, pod koniec miksowania dodawać cukier w 4-5 częściach, po każdym dodaniu zmiksować bardzo dokładnie.
- Do masy wsypać przesiane mąki i skórkę pomarańczową, dokładnie, ale krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników (najwygodniej będzie to zrobić przy użyciu płaskiej końcówki (klik))
- W międzyczasie masło włożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia.
- Wrzące masło wlać ostrożnie do ciasta, krótko na najwolniejszych obrotach wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Przelać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do gorącego piekarnika.
- Piec ok. 40-45 min lub dłużej do ,,suchego patyczka" .
- Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić ciasto na 10 min. następnie wyjąć i studzić na kratce.
- Ciasto z foremki wyjmować bardzo ostrożnie bo jest niezwykle lekkie i delikatne.
Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest bardzo słodkie.
Smacznego !!!
Prześliczna!
OdpowiedzUsuńКрасиво!
OdpowiedzUsuńОчень спасибо :)
UsuńPiękna babka! Cudna forma!
OdpowiedzUsuńZdjecie i babka--piekne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Dziękuję, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, ideał Ci wyskoczył z piekarnika :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję
UsuńPiękna forma:) Ciasto takie wyrośnięte... ideał :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobra baba
OdpowiedzUsuń