6.6.13

Babka piaskowa lekkie jak puch

Coś dla miłośników piaskowych wypieków. Ta babka piaskowa jest niezwykle lekka i smaczna, łatwa do upieczenia i właściwie zawsze się udaje. Pamiętajmy jednak, aby składniki wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, powinny mieć temperaturę pokojową. 
Moją babkę piekłam w silikonowej formie, ale oczywiście można użyć każdej innej, dobrze jednak, aby miała komin, wtedy ciasto upiecze się równomiernie. 

Polecam :)



Ciasto piaskowo-puchowe 
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek 
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 210 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Dużą formę z kominkiem posmarować masłem i posypać tartą bułką.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 oC (termoobieg)
  3. Mąki i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać i przesiać.
  4. W misie miksera zmiksować całe jajka. Powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa, pod koniec miksowania dodawać cukier w 4-5 częściach, po każdym dodaniu zmiksować bardzo dokładnie. 
  5. Do masy wsypać przesiane mąki i skórkę pomarańczową, dokładnie, ale krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników (najwygodniej będzie to zrobić przy użyciu płaskiej końcówki (klik)
  6. W międzyczasie masło włożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. 
  7. Wrzące masło wlać ostrożnie do ciasta, krótko na najwolniejszych obrotach wymieszać tylko do połączenia się składników.
  8. Przelać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do gorącego piekarnika. 
  9. Piec ok. 40-45 min lub dłużej do ,,suchego patyczka" .
  10. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić ciasto na 10 min. następnie wyjąć i studzić na kratce. 
  11. Ciasto z foremki wyjmować bardzo ostrożnie bo jest niezwykle lekkie i delikatne. 

Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest bardzo słodkie.
Smacznego !!!











10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...