Wegetariańskie gołąbki z sosem koperkowym mogą być samodzielnym daniem obiadowym lub dodatkiem do mięsa. Sporo przy nich pracy, ale są pyszne i naprawdę warto trochę się potrudzić.
Polecam :)
Wegetariańskie gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe główki kapusty
- 2 kg ziemniaków (starych, mączystych)
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
- 1 jajko (L)
- 2 duże ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka masła
- Olej do smażenia
Farsz:
- Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Odcedzić i dokładnie odparować, powinny być suche. Tłuczkiem dokładnie ugnieść ziemniaki na jednolitą masę.
- Pieczarki umyć, zetrzeć na grubej tarce lub drobno posiekać.
- Cebulę i szczypior drobno posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić czosnek przeciśnięty prze praskę, cebulę i szczypior. Dokładnie wymieszać i na małym ogniu smażyć 4-5 min. Od czasu do czasu mieszać. Odstawić do wystygnięcia.
- Pieczarki podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 oleju, na dużym ogniu. W trakcie smażenia z grzybów wycieknie sok, powinniśmy całkowicie odparować go w trakcie smażenia. Na koniec posolić, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Pieczarki połączyć z cebulą.
- Do chłodnych ziemniaków dodać cebulę z pieczarki, jajko, dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Spód odciąć dość wysoko, zewnętrzne liście będzie nam łatwiej oddzielać w trakcie gotowania. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem do ok. 3/4 wysokości. Zagotować pod przykryciem. Kiedy kapusta się gotuje, szczypcami zdejmujemy liście, powinny oddzielać się od ,,główki" z łatwością. Czas gotowania zależy od tego jak ścisła jest kapusta, młoda będzie gotowa po ok. 10 min. Stara gdzie liście są ścisło ułożone trzeba gotować dłużej.
- Obgotowane liście układamy na sicie.
- Wodę po gotowaniu kapusty zachować!!!
- Formowanie gołąbków:
- Na stolnicy układamy liście kapusty (odcinamy grubą część łodygi), na dolnej części liścia kładziemy porcję farszu. Zwijany boki a następnie rolujemy.
- Na dnie dużego garnka układamy kilka pozostałych liści kapusty na nich układamy gołąbki, nie zbyt ciasno. Całość zalewamy wodą z gotowania kapusty (rezerwujemy 1-2 szklanki do sosu).
- Gołąbki gotujemy ok. 40 min na małym ogniu, pod przykryciem. Czas gotowania należy kontrolować bo młodą kapustę gotujemy się krócej niż starą.
Sos koperkowy
- ok. 1 szklanki mleka (2%)
- 2 łyżki masła
- ok. 1/4 szklanki mąki pszenne
- 3 łyżki śmietany 12%
- ok. 2 szklanek wody z gotowania kapusty
- 1 duży pęczek koperku
- Sól i pieprz
Przygotowanie sosu:
Gorące gołąbki polewamy sosem, posypujemy pozostałym koperkiem i podajemy.
Smacznego!!!
- W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć 1-2 min. Następnie wlać mleko i mieszać energicznie ,,rózgą" aby nie powstały grudki (cały czas podgrzewać). Sos będzie gęstniał, więc dolewamy wodę z gotowania kapusty. Należy często próbować sos bo smak kapusty nie powinien być dominujący.
- Kiedy konsystencja sosu będzie przypominała ,,luźną śmietanę" dodajemy śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Koperek drobno siekamy, 3/4 dodajemy do ciepłego sosu, mieszamy.
Gorące gołąbki polewamy sosem, posypujemy pozostałym koperkiem i podajemy.
Smacznego!!!
wyglądają prześlicznie:), gratuluję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, pozdrawiam :)
Usuńa ile mąki w sosie? :)/ Kasia
OdpowiedzUsuńok. 1/4 szklanki. Już uzupełniłam :)
UsuńAż mi ślinka kapie :))
OdpowiedzUsuńPatrzę na zdjęcia i nie mogę oczu od nich oderwać. Różne już jadłam, ale takie gołąbki widzę pierwszy raz! Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńOchhhh to bardzo miłe, dziękuję :)))
Usuńa bez pieczarek jak by smakowaly?:)
OdpowiedzUsuńNie wiem, zawsze robię z pieczarkami, ale z pewnością można pieczarki pominąć :)
UsuńSos pieczarkowy - a nie powinien być koperkowy (ze składu tak wynika) :)
OdpowiedzUsuńA przepis wkrótce wypróbuje i dam znać jak smakowały ;)
dziękuję, oczywiscie że chodziło o koperkowy. Moja głowa czasami zawdzi :)
UsuńFantastyczny przepis - wypróbuję na święta wielkanocne!
OdpowiedzUsuń