Kotlety mielone na blogu już są, tym razem przepis wspiera film z przygotowania tego bardzo prostego i lubianego dania.
Polecam :)
Kotlety mielone
Składniki na 8 szt. niewielkich kotletów :
- 500 g mięsa (u mnie pierś z indyka)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- Sol, pieprz, papryka słodka w proszku
- Tarta bułka
- Olej do smażenia
- 1 łyżka masła do duszenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.
- Cebulę obieramy i siekamy (dowolnie grubo). Smażymy na oleju, aby się zeszkliła. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Bułkę rwiemy na kawałki, miksujemy w malakserze.
- Do malaksera wrzucamy, mięso, obsmażoną cebulę, jajko, bułkę i przyprawy, dokładnie miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły, niezbyt długo.
- Na talerz wysypać ok. 3/4 szklanki tartej bułki. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Na gorącym tłuszczu układać kotlety i smażyć na dużym ogniu aby skórka się przyrumieniła. Przekładać kotlety na drugą stronę i ponownie zrumienić skórkę.
- Na drugiej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, zmniejszyć grzanie, obsmażone kotlety przekładać do garnka. Przykryć i dusić.
- Kiedy wszystkie kotlety są już zrumienione i przełożone do głębokiej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Przykryć i dusić na minimalnym ogniu przez 30 min.
Gotowe kotlety podawać z np. sałatą z pomidorów i czerwonej cebuli :)
Smacznego !!!
smakowity filmik!
OdpowiedzUsuńkotlety wyglądają mega smacznie! Koniecznie wypróbuję Twój przepis bo jak do tej pory robiłam kotlety z mięsa wieprzowego które niekoniecznie mi smakowały.. Były takie.. ciężkie i tłuste. Czy jeżeli nie mam malaksera to mięso z indyka (a może być pierś kurczaka?) mogę zmielić w maszynce i dalej ucierać składniki ze sobą? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Oczywiście możesz wszystkie składniki po prostu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Tak z kurczaka też można robić kotlety, będą nieco delikatniejsze i jeszcze miększe, niż te z indyka :) Pozdrawiam
UsuńWyglądają super apetycznie! Będę musiał spróbować bo kotlety mielone z indyka.. to nowość dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNie obtaczam kotletow w tartej bulce, bo ona ciagnie bardzo tluszczu z pateni, , smaze jak hamburgery sa smaczne,chrupka skorka I mniej tluszczu.
OdpowiedzUsuń