5.10.11

Muffinki na dwa sposoby

Typowe muffiny, z cytrusową nutą i jagodami, drugie z Nutellą. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek
Za Nigellą i Dorotus.



Muffiny z cytrynową nutą i jagodami

Piekarnik: 200 oC  (termoobieg) 


  •   60 g masła
  •   200 g mąki
  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •   150 g cukru
  •   1/4 łyżeczki soli
  •   sok i skórka otarta z 1 cytryny i pół pomarańczy
  •   110 ml pełnotłustego mleka
  •   1duże jajko lub 2 małe
  •   150 g jagód lub innych owoców (mogą być mrożone)
Sposób wykonania: 

  1. Masło roztopić, odstawić do ochłodzenia.
  2. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
  3. Do naczynia z podziałką wlać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml, dodać jajko i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać.
  4. Płyny wlać do suchych składników i wymieszać do połączenia się składników
  5. Na koniec dodać jagody (lub inne owoce) wymieszać
  6. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je w 3/4 wysokości.
  7. Piec 20 minut w 200 oC.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 10min do przestygnięcia, dopiero po tym czasie wyjąć i studzić na kratce 


Przepis na muffiny z Nutellą już wkrótce. 




2 komentarze:

  1. Śliczne! Sama nie wiem, które wybrać ! Częstuję się każdym;)
    Pysznie tu u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i z wielkim wzruszeniem witam pierwszy komentarz na moim ,,raczkującym'' blogu:)
    pozdrawiam,
    Dorota

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...