To chyba najbardziej tradycyjna potrawa z kurczaka. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna dzięki przyprawom, odgrzewanie dodaje jej smaku. Typowe danie dla zapracowanych, zabieganych, ale głodnych i ceniących sobie domowe jedzenie.
Polecam.
Kurczak w majeranku z jabłkami
Piekarnik: 180 oC
Czas pieczenia: 1 godz.
Naczynie: żaroodporne
Składniki:
ok. 2 kg części z kurczaka lub cały kurczak
6 ząbków czosnku zmiażdżonych
3 łyżki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
4 łyżki otartego majeranku
6 średnich jabłek szara reneta
1/2 kostki masła
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Kurczaka myjemy, czyścimy z nadmiaru tłuszczu
- Następnie nacieramy przyprawami w kolejności: zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, ostrą papryką a na koniec posypujemy majerankiem.
- Kurczaka odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 h, najlepiej jednak zostawić go na noc w lodówce.
- Po tym czasie przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia lub na blachę do pieczenia.
- Na każdy kawałek mięsa kładziemy kawałek masła i całość umieszczamy w nagrzanym do 180 oC piekarniku.
- Jabłka myjemy, drylujemy lub dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
- Po ok. 30 min. do piekącego się kurczaka wkładamy jabłka.
- Pieczemy kolejne 30 - 40 min, w międzyczasie dolewamy wodę, do naczynia (nie na mięso i jabłka). Można również dodać więcej masła.
Ja podaję tego kurczaka z dodatkiem żurawiny i pieczonych ziemniaków z rozmarynem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz