10.11.11

Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami


To chyba najbardziej tradycyjna potrawa z kurczaka. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna dzięki przyprawom, odgrzewanie dodaje jej smaku. Typowe danie dla zapracowanych, zabieganych, ale głodnych i ceniących sobie domowe jedzenie. 

Polecam. 




Kurczak w majeranku z jabłkami  

Piekarnik: 180 oC 
Czas pieczenia: 1 godz. 
Naczynie: żaroodporne

Składniki: 

ok. 2 kg części z kurczaka lub cały kurczak 
6 ząbków czosnku zmiażdżonych 
3 łyżki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz 
4 łyżki otartego majeranku 
6 średnich jabłek szara reneta 
1/2 kostki masła
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka myjemy, czyścimy z nadmiaru tłuszczu
  2. Następnie nacieramy przyprawami w kolejności: zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, ostrą papryką a na koniec posypujemy majerankiem.
  3. Kurczaka odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 h, najlepiej jednak zostawić go na noc w lodówce. 
  4. Po tym czasie przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia lub na blachę do pieczenia. 
  5. Na każdy kawałek mięsa kładziemy kawałek masła i całość umieszczamy w nagrzanym do 180 oC piekarniku. 
  6. Jabłka myjemy, drylujemy lub dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. 
  7. Po ok. 30 min. do piekącego się kurczaka wkładamy jabłka. 
  8. Pieczemy kolejne 30 - 40 min, w międzyczasie dolewamy wodę, do naczynia (nie na mięso i jabłka). Można również dodać więcej masła.  

Ja podaję tego kurczaka z dodatkiem żurawiny i pieczonych ziemniaków z rozmarynem. 

Smacznego. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...