25.7.12

Sałatka z rukoli, arbuza i fety

Bardzo lekka i prawdziwie letnia sałatka. Pomysł zaczerpnęłam z KS i delikatnie zmodyfikowałam. 
Polecam, wszak zbliżają się do nas kolejne fale upałów:)



Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki:
  • Arbuz
  • Rukola
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera feta
  • Czarne oliwki pokrojone w plasterki
  • Kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
  1. Arbuza pokroić w średniej wielkości kostkę, usunąć pestki, schłodzić.
  2. Oliwki pokroić na pół, fetę w kostkę.
  3. Cebulę pokroić na cieniusieńkie plasterki.
  4. Na dużym półmisku ułożyć rukolę, polać *sosem miodowym i wymieszać. Następnie na wierzchu ułożyć cebulę, arbuza i fetę, posypać porwanymi listkami mięty. 
  5. Natychmiast podawać, aby rukola nie zwiędła.
*Sos miodowy:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgi
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • Sól morska
  • Pieprz
  1. Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakryć i energicznie potrząsając dokładnie wymieszać. 
Smacznego!





3 komentarze:

  1. o mamo jeszcze nie próbowałam takiego połączenia sera feta z arbuzem :D koniecznie do wypróbowania na leniwe niedzielne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam wczoraj, pychota!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...