11.8.14

Szarlotka tarta - łatwa i szybka

Tylko na chwilę wpadliśmy do domu. Między jednym a drugim wakacyjnym wyjazdem musimy zrobić wielkie pranie, wyściskać nasze koty, żeby nie zapomniały kto jest ich rodziną i wreszcie zjeść coś 100% domowego. 
Były już naleśniki na śniadanie, mielone na obiad, a teraz, na deser upiekłam bardzo łatwą i pyszną szarlotkę. 
Wakacje są cudowne, ale nie ma jak w domu, cieszymy się każdym domowym daniem a ja jestem pełna energii i planów na wrzesień :) 




Szarlotka tarta

Ciasto kruche:
  • 260 gr mąki pszennej tortowej
  • 50 gr mąki kukurydzianej
  • 150 gr zimnej margaryny lub masła ( u mnie Kasia)
  • 50 gr cukru
  • 4-5 łyżki soku z cytryny + 1 kostka lodu (połączyć)
Nadzienie:
  • 800 gr jabłek antonówek
  • ok. 1/4 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta startej gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:

Przygotować kruche ciasto w malakserze lub na blacie. Wszystkie sypkie składniki i pokrojoną w kostkę margarynę posiekać, kiedy zaczną tworzyć się grudki, dodawać po łyżce sok z lodem, cały czas siekać aż ciasto stanie się mokre i klejące. Szybko (żeby nie ogrzewać ciasta w rękach) zagnieść kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na min. 1h (można zostawić na noc) ciasto musi być dobrze zmrożone. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. 

Formę do tart (u mnie 26 cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 

Wyjąć ciasto z zamrażarki i na najgrubszych oczkach tarki zetrzeć 1/2 porcji (pozostałe ponownie włożyć do zamrażarki). 
Ciasto wysypać na dno formy (nie ugniatać, nie nakłuwać widelcem), wstawić do piekarnika na ok. 15 min do lekkiego zrumienienia. 

W między czasie umyć i obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i gałkę. Dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Podpieczone ciasto wyjąć piekarnika wyłożyć na nie jabłka, zetrzeć na wierzch pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na 30-35 min (zmniejszyłam grzanie do 175 st. C.) 

Upieczoną szarlotkę wyjąć i lekko przestudzić na kuchennej kratce. 

Można podawać ciepłą z kulką lodów waniliowych, albo całkowicie wystudzić. 

Smacznego. 


Tak powinno wyglądać kruche ciasto przygotowane do pieczenia. Tylko starte na tarce i wsypane do formy. 




Jedz polskie jabłka

6 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! A u mnie dziś rządzą maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie wygląda ta tarta :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka pyszna, i taka szybka do zrobienia:) Dzieci nasze i sąsiadów stały w kolejce i prosiły o jeszcze:) Musiałam ratować choć kawałek dla męża! Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo, bardzo się cieszę :) przyznam, że u mnie wygląda to podobnie (ukrywanie przed dziećmi, choćby kawałka ciasta dla męża :) ale to chyba najlepsza rekomendacja :D

      Usuń
  5. Ja po trzech tygodniach wakacji byłam wniebowzięta, kiedy mogłam upiec ciasto w swojej kuchni :)
    Wspaniałą ta Twoja szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...