Ciasteczka karmelowo - bakaliowe
Forma: kwadratowa 20x30 cm
Składniki ciasta:
80 g cukru
1 żółtko
150 g mąki pszennej
Wierzch:
120 g cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka wiórków
kokosowych
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów
włoskich pokrojonych drobno
4 śliwki suszone pokrojone w kostkę
Przygotowanie kruchego ciasta :
1.
Wszystkie
składniki siekamy ze sobą najlepiej za pomocą malaksera, ale można również
nożem, aby powstało jednolite ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą
3.
Odkładamy
do lodówki na 20 min.
4.
Wyjmujemy
z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem formę
5.
Wstawiamy
do nagrzanego piekarnika na 15-20 min do czasu kiedy brzegi zaczną się lekko
brązowić. Wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowanie wierzchu:
w czasie kiedy ciasto jest w piekarniku:
1.
Na
patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Od czasu do czasu mieszamy. Bardzo
uważamy, aby nie oparzyć się gorącym karmelem!!!
2.
Kiedy
składniki zaczną się karmelizować i lekko ciemnieć (po ok. 5 minutach), dodajemy bakalie.
3.
Mieszamy
i zdejmujemy z ognia.
4.
Masę
wylewamy na podpieczone ciasto i rozprowadzamy równą warstwą po całym cieście, masa dość szybko gęstnieje
5.
Wstawiamy
do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
6.
Obserwujemy,
by nie spalić, wyjmujemy w momencie, gdy brzegi ciasta będą rumiane.
7.
Odstawiamy
do lekkiego przestygnięcia i kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe kroimy.
Wielkość
kawałków zależy od nas, ale ciastka są bardzo słodkie więc najlepiej sprawdzają
się jako malutkie kwadraciki ,,na jeden kęs”.
Świetne
go kawy lub mocnej herbaty.
Można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pudełku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz