26.9.11

Ciastka a’la florentynki



Ciasteczka karmelowo - bakaliowe

Piekarnik: 180°C z termoobiegiem
Forma: kwadratowa 20x30 cm


Składniki ciasta:
80 g miękkiego masła
80 g cukru
1 żółtko
150 g mąki pszennej

Wierzch:
80 g masła
120 g cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów włoskich pokrojonych drobno
4 śliwki suszone pokrojone w kostkę 

Przygotowanie kruchego ciasta :
1.   Wszystkie składniki siekamy ze sobą najlepiej za pomocą malaksera, ale można również nożem, aby powstało jednolite ciasto. 
2.    Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą
3.   Odkładamy do lodówki na 20 min.
4.   Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem formę
5.   Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min do czasu kiedy brzegi zaczną się lekko brązowić. Wyjmujemy z piekarnika.

Przygotowanie wierzchu:
w czasie kiedy ciasto jest w piekarniku:

1.   Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Od czasu do czasu mieszamy. Bardzo uważamy, aby nie oparzyć się gorącym karmelem!!!
2.   Kiedy składniki zaczną się karmelizować i lekko ciemnieć (po ok. 5 minutach), dodajemy bakalie.
3.   Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
4.   Masę wylewamy na podpieczone ciasto i rozprowadzamy równą warstwą po całym cieście, masa dość szybko gęstnieje
5.   Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
6.   Obserwujemy, by nie spalić, wyjmujemy w momencie, gdy brzegi ciasta będą rumiane.
7.   Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe kroimy.
Wielkość kawałków zależy od nas, ale ciastka są bardzo słodkie więc najlepiej sprawdzają się jako malutkie kwadraciki ,,na jeden kęs”.

Świetne go kawy lub mocnej herbaty. 
Można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pudełku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...