18.9.11

Kurczak garam masala

Mój ulubiony kurczak, ostry, aromatyczny i bardzo szybki do zrobienia. Odgrzewanie dodaje mu smaku, a jeśli okaże się, że sosu jest zbyt mało, zawsze można po prostu dodać łyżkę śmietany.







Kurczak garam masala

Naczynie: głęboka patelnia, płaski garnek
  • 1 kg. filetów z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki soli
  • ½  łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku (drobno posikane lub przeciśnięte przez praskę)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duże opakowanie śmietany 18% (400ml.)
  • ½ pęczka koperku (opcjonalnie)
Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę
  2. Pozostałe składniki łączymy, mieszamy.
  3. Do powstałej gęstej pasty z przypraw wrzucamy pokrojonego kurczaka. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek kurczaka pokryty był przyprawami.
  4. Odstawiamy ma min. 2 h, najlepiej na całą noc. 
  5. Rozgrzewamy głęboką patelnię i wrzucamy na nią kurczaka.
  6. Obsmażamy ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 min.
  7. Na koniec dodajemy opakowanie śmietany i dokładnie mieszamy, powinien powstać gęsty ciemno żółty sos. Dusimy jeszcze 5 min.
Podajemy posypane posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą. Znakomicie smakuje z makaronem, ryżem lub plackami fahita. 


Smacznego. 









11 komentarzy:

  1. Choc wszedzie krzatanina przedswiateczna i mysli tylko wokol sledzi i bigosu kraza, musze zdazyc sprobowac jeszcze tego pikantnego kurczaka! Przyznajmy sie, ze nie samym karpiem zyje czlowiek, choc Swieta za pasem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Choc wszedzie krzatanina przedswiateczna i mysli tylko wokol sledzi i bigosu kraza, musze zdazyc sprobowac jeszcze tego pikantnego kurczaka! Przyznajmy sie, ze nie samym karpiem zyje czlowiek, choc Swieta za pasem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo pasuje, naprawdę :) Inna rzecz, że ja koperek uwielbiam w każdej potrawie.

      Usuń
  4. Pozostałe składniki łączymy, mieszamy (...)
    Do powstałej gęstej pasty...

    Chodzi o blendowanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna dodac smietane 12%?

    OdpowiedzUsuń
  6. Można dodać śmietanę 12% a nawet jogurt grecki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś prawdopodobnie przyjdzie do mnie paczka z przyprawami i na pewno zrobię tego kurczaka - przepis wygąda apetycznie i fajnie, że nie z pomidorami (moja żona nie może na razie ich jeść). Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Co mogę dodać zamiast przyprawy Garam Masala? Nie mogę jej nigdzie dostać. Obszedłem wszystkie sklepy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od biedy można zwiekszyć ilośc curry , ale smak bedzie uboższy . Gadam masala na pewno można dostać w MarcPolu, Almie i K&M, jest w dziale przypraw w dużych torebkach. Oczywiscie można ja znaleźć w sklepach orientalnych np. Samira (internetowy) pewnie w innych wielu rownież. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...