31.8.11

Babeczki pomarańczowo-cytrynowe, cytrynowo-pomarańczowe

Z okazji ostatniego dnia wakacji :( upiekłam dla mojego synka i jego kolegów babeczki. Ciastka są słodkie, cytrusowe i bardzo lepkie. 



Piekarnik: 180 oC (z termoobiegiem)
Forma: do muffinków z 12 komorami, 12 papierowych papilotek 
Dwie miski: duża i średnia

Babeczki cytrynowo-pomarańczowe 

Składniki na 12 babeczek :
150 g cukru
1 cukier waniliowy
275 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i cytryny
100 ml mleka
75 g masła (roztopionego i przestudzonego)
1 duże jajko
skórka otarta z 1 pomarańczy i ½ cytryny


Składniki na syrop:
1/3 szk. soku cytrynowo-pomarańczowego
1/3 szk. cukru

Przygotowanie ciasta: 
  1. W dużej misce połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
  2. w drugiej, średniej misce połączyć wszystkie mokre składniki, jajko, otarte skórki - wymieszać. 
  3. Płyny wlać do miski z suchymi składnika i wymieszać tylko do połączenia się składników. 
  4. Łyżką nakładać ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami (lub bezpośrednio do foremek sylikonowych). Ja napełniam foremki prawie do pełna wtedy babeczki wyrastają sporo ponad formę, ale można napełnić je do ¾ wysokości. 
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min, po ok. 15 min pieczenia sprawdzić czy babeczki są upieczone, suchy patyczek*, jeśli są gotowe wyjąć jeśli nie piec do końca wyznaczonego czasu. 
  6. Studzić przez 10 min. w formie a później i studzić na kratce.
Przygotowanie syropu:
  1. W garnuszku zagotować sok cytrynowo-pomarańczowy z cukrem. 
  2. Gotować na małym ogniu i bez przykrycia ok. 15 min.
  3. Syrop powinien lekko zgęstnieć.
Ostudzone babeczki nakłuwamy patykiem do szaszłyków i nasączamy gorącym syropem.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...