Z okazji ostatniego dnia wakacji :( upiekłam dla mojego synka i jego kolegów babeczki. Ciastka są słodkie, cytrusowe i bardzo lepkie.
Składniki na 12 babeczek :
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i cytryny
100 ml mleka
75 g masła (roztopionego i przestudzonego)
75 g masła (roztopionego i przestudzonego)
1 duże jajko
skórka otarta z 1 pomarańczy i ½ cytryny
Składniki na syrop:
1/3 szk. soku cytrynowo-pomarańczowego
1/3 szk. cukru
Przygotowanie ciasta:
- W dużej misce połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
- w drugiej, średniej misce połączyć wszystkie mokre składniki, jajko, otarte skórki - wymieszać.
- Płyny wlać do miski z suchymi składnika i wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Łyżką nakładać ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami (lub bezpośrednio do foremek sylikonowych). Ja napełniam foremki prawie do pełna wtedy babeczki wyrastają sporo ponad formę, ale można napełnić je do ¾ wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min, po ok. 15 min pieczenia sprawdzić czy babeczki są upieczone, suchy patyczek*, jeśli są gotowe wyjąć jeśli nie piec do końca wyznaczonego czasu.
- Studzić przez 10 min. w formie a później i studzić na kratce.
Przygotowanie syropu:
- W garnuszku zagotować sok cytrynowo-pomarańczowy z cukrem.
- Gotować na małym ogniu i bez przykrycia ok. 15 min.
- Syrop powinien lekko zgęstnieć.
Smaczna babeczka i prześliczny talerzyk ;)
OdpowiedzUsuń