Ciasto ze śliwkami
Forma: okrągła 26 cm., spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła (200g)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 cytryna (otarta skórka, 2 łyżki soku)
- 1 kg. śliwek węgierek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny lub wody
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do180°C (z termoobiegiem).
Nagrzać piekarnik do
Przygotowanie śliwek:
- Śliwki wypestkować, wymieszać ze skórką otartą z 1 cytryny i dwiema łyżkami cukru. Odstawić.
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować lub zagnieść do wymieszania składników.
- Podzielić na dwie części, każdą z części zawinąć w folię spożywczą i na 15 min. włożyć do lodówki.
- Wyjąć i rozwałkować na wielkość formy do pieczenia.
- Dno formy wyłożyć jednym plackiem ciasta, ułożyć na nim przygotowane śliwki a następnie przykryć kolejnym plackiem ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 min.
Przygotowanie lukru:
- Cukier puder mieszany z sokiem z cytryny lub wodą.
- Jeśli lukier jest bardzo gęsty dodajemy jeszcze kilka kropli płynu.
- Jeśli jest zbyt rzadki dosypujemy nieco cukru pudru.
Upieczone ciasto: ciepłe – polukrować
lub zimne - posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz