26.8.11

Ciasto ze śliwkami



Ciasto ze śliwkami

Piekarnik: 180°C (z termoobiegiem)
Forma: okrągła 26 cm., spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. 


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 cytryna (otarta skórka, 2 łyżki soku)
  • 1 kg. śliwek węgierek
Na lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub wody
Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).

Przygotowanie śliwek:

  1. Śliwki wypestkować, wymieszać ze skórką otartą z 1 cytryny i dwiema łyżkami cukru. Odstawić.
Przygotowanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować lub zagnieść do wymieszania składników. 
  2. Podzielić na dwie części, każdą z części zawinąć w folię spożywczą i na 15 min. włożyć do lodówki. 
  3. Wyjąć i rozwałkować na wielkość formy do pieczenia. 
  4. Dno formy wyłożyć  jednym plackiem ciasta, ułożyć na nim przygotowane śliwki a następnie przykryć kolejnym plackiem ciasta.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 min.
Przygotowanie lukru:
  1. Cukier puder mieszany z sokiem z cytryny lub wodą. 
  2. Jeśli lukier jest bardzo gęsty dodajemy jeszcze kilka kropli płynu. 
  3. Jeśli jest zbyt rzadki dosypujemy nieco cukru pudru.

Upieczone ciasto: ciepłe – polukrować
lub zimne - posypać cukrem pudrem








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...