Ciasto kruche ze śliwkami
wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne
Ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 3 łyżki lodowatej wody
- 1 kg śliwek.
Piekarnik: nagrzać do 180°C (z termoobiegiem)
Forma: okrągła 26 cm.
Przygotowanie śliwek:
- Śliwki myjemy i usuwamy pestki
- Mieszamy z dwiema łyżkami cukru
- Odstawiamy
- Wszystkie składniki, umieszczamy w misce malaksera i miksujemy lub szybko siekamy nożem aby powstały grudki.
- Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy blat mąką i wałkujemy na koło nieco większe niż forma do pieczenia.
- Wylepiamy ciastem formę do pieczenia,
- Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. do momentu zrumienienia brzegów.
- Wyjmujemy i na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, posypujemy łyżką cukru.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min.
- Wyjmujemy i studzimy.
- Posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz