Pyszne, mięciutkie babeczki. Smakują dzieciom i dorosłym.
Babeczki czekoladowe
Piekarnik: 180°C (z termoobiegiem)
Forma: do muffinków 12 komorowa, wyłożona papierowymi papilotkami.
Z podanych składników otrzymamy ok. 18 szt. babeczek
Ciasto:
235 g cukru 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
2 duże jajka, rozkłócone
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 125 ml mleka
18 szt. czereśni, wiśni lub malin
Przygotowanie ciasta:
- Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Studzimy.
- Ciągle ubijając dodajemy czekoladę, następnie ,,rozkłócone” jajka. Miksujemy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao
- Łączymy z ubitą masą oraz z mlekiem (na najwolniejszych obrotach miksera) tylko do połączenia się składników.
- Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż babeczki wyrosną i ciasto będzie upieczone (suchy patyczek*)
- Studzimy przez ok.10 minut w formie
- Później wyjmujemy babeczki z metalowej formy i studzimy na metalowej kratce.
- Formę ponownie wypełniamy papilotkami a następnie pozostałym ciastem.
- Pieczemy jak wcześniej.
Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
z tą wisienką na wierzchu wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuń