21.5.13

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Pierożki czy paszteciki z ciasta francuskiego to świetny dodatek do zup lub ciepła przekąska. Ja lubię je również na zimno z sałatą i pomidorami. 
Polecam:)






Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (mrożone, rozmrozić)
  • 400 g szpinaku
  • 120 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 100 g suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
  • 1 średnia czerwona cebula (bardzo drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku 
  • Sól, pieprz 
  • Jajko do posmarowania pierożków (może być samo białko, lub żółtko wymieszane z wodą)

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić, odparować. Jeśli używamy świeżego szpinaku, liście dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzucić posiekaną cebulę, zmniejszyć płomień i zeszklić. 
  3. Dodać szpinak, wymieszać i smażyć ok 10 min na małym ogniu, bez przykrycia. Na koniec wrzucić suszone pomidory, wymieszać. 
  4. Szpinak zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. 
  5. Do zimnego, dodać jajko i ricottę, dokładnie wymieszać. 
  6. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, dużą szklanką wycinać kółka. 
  7. Na każdym krążku z ciasta kłaść 1-2 łyżeczki szpinakowego farszu, sklejać jak zwykłe pierogi. 
  8. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, do zrumienienia. 

Podawać gorące lub zimne. 

Smacznego !!!






8 komentarzy:

  1. Uwielbiam je, szczególnie ze szpinakiem ; ). Takie proste, a takie pyszne. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja szalenie apetycznie! No i to nadzienie... Poezja.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie, ale bym zjadła - moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wszystkie składniki których użyłaś....koniecznie muszę wypróbować ten przepis :) a no i zdjęcia bardzo fajne...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za dobre słowa:) To moje ulubione przekąski, chociaż można do środka włożyć np. duszone pieczarki z czerwoną cebulą. Też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też przybieram do upieczenia coś pysznego.Szpinaku nie jadłam,a chciałabym spróbować pomimo,że nie każdemu on smakuje.Dzięki za przepis jutro wypróbuje.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...