29.6.13

Jagodzianki - drożdżówki ze świeżymi jagodami

Kiedy pojawiają się jagody, zaczynam czuć, że naprawdę przyszło już lato. 
Moje dziecko wyjechało dzisiaj na kolonie, a my umilamy sobie czas pysznymi drożdżówkami. 

Polecam :)




Jagodzianki

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 170 g bardzo miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 200-300 g jagód
  • 7-8 łyżeczek cukru pudru
  • 1 jajko + 2 łyżki wody (do posmarowania jagodzianek)
Sposób przygotowania:
  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru mniej niż 1/2 szklanki ciepłej wody, przygotować zaczyn. Wszystkie składniki umieścić w szklanym naczyniu, wymieszać, przykryć folią aluminiową, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (Jak przygotować zaczyn drożdżowy)
  2. Do misy miksera wsypać mąkę, cukier wymieszany z żółtkami i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka na wolnych obrotach. Ciasto będzie bardzo suche i kiedy zaczniecie już myśleć, że cała praca poszła na marne należy, cały czas wyrabiając, zacząć dodawać po kawałku miękkie masło. 
  3. W miarę dodawania masła, ciasto zacznie robić się gładkie i sprężyste, ale dość gęste. Od czasu do czasu należy zatrzymać mikser i oczyścić ścianki miski z ciasta. Robimy to przy pomocy kuchennej łopatki.
  4. Po dodaniu całego masła, wyrabiać ciasto na średnich obrotach, jeszcze przez ok. 10 min. 
  5. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h. 
  6. Wyrośnięte, uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 h lub na całą noc. 
  7. Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, zostawić na ok. 30 min, aby się lekko ogrzało. 
  8. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, zgnieść (będzie dość zwarte). Rozwałkować na prostokąt i podzielić na 8 kwadratów. 
  9. Na środku każdego kawałka kłaść 2 łyżeczki jagód i 1 łyżeczkę cukru pudru. Sklejać najpierw rogi, na skos a następnie zlepić brzegi.  Delikatnie uformować niewielką drożdżówkę, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. 
  10. Drożdżówki posmarować jajkiem ,,rozkłóconym" z 2 łyżkami wody. Przykryć ściereczką i zostawić na czas rozgrzewania się piekarnika. 
  11. Piekarnik nagrzać do 175 oC. 
  12. Jagodzianki piec przez 15-18 min. Studzić na kuchennej kratce. Ciepłe polukrować.

Smacznego !!!













5 komentarzy:

  1. Jakie piękne jagodzianki. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) bardzo lubię jagodzianki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, pyszne i takie bogato wypełnione:)
    Dziękuję za udział w akcji jagodowo nam5!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie porwałabym jedną :) W tym roku jagód jeszcze nie jadłam, a Twoje jagodzianki prezentują się apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...