23.8.14

Półkrucha tarta malinowa z pianką śmietankową


Delikatna i bardzo pyszna tarta na półkruchym cieście z dużą ilością malin. 
Jest idealna na weekendowy deser, polecam. 




Tarta malinowa z pianką 

Składniki:

Ciasto półkruche 
  • 100 gr masła pokrojonego w kostki (zimnego z lodówki)
  • 210 gr mąki pszennej krupczatki 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 60 gr cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny 
Wierzch:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • ok. 500 gr malin 
Sposób przygotowania:

Okrągłą formę do tart (24 cm) lub prostokątną formę u mnie ok. 23 x 26 cm, posmarować masłem i wysypać mąką. Odstawić. 

Wszystkie składniki ciasta (bez soku z cytryny) dokładnie posiekać razem, aż zaczną się tworzyć grube okruchy. Wtedy wlać sok z cytryny i ponownie siekać do chwili kiedy wszystkie składniki połączą się i zacznie się tworzyć jednolite masa. 
Ciastem wylepić przygotowaną formę, wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub ok. 30 min. 

Wyjąć ciasto z lodówki i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. przez ok. 15 min do zrumienienia. 
Wyjąć ciasto i dobrze wystudzić. 

Kiedy ciasto jest już lekko ciepłe przygotować śmietankową piankę. 

W misie miksera umieścić białka ze szczyptą soli, na wysokich obrotach miksera ubić sztywną i lśniącą pianę. W trakcie miksowania dodawać cukier w trzech partiach, po każdym dodaniu dokładnie miksować przez ok. 2 min. 
Cały czas miksując dodawać do piany po łyżce budyniu śmietankowego, dokładnie zmiksować, ale nie bardzo długo. 
Na koniec do piany wlać, cienkim strumykiem olej (cały czas miksujemy na średnich obrotach), miksujemy tylko do połączenia się składników. 

Wyłączyć mikser, delikatnie wymieszać pianę kuchenną łopatką, żeby mieć pewność, że olej całkowicie się zmieszał z pianą. 

Na zimne ciasto wyłożyć połowę malin, przykryć pianą a na wierzch poukładać pozostałe maliny. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. przez 20-25 min. Czas pieczenia zależy od wielkości foremki i grubości pianki. Upieczone ciasto powinno mieć delikatnie zrumienioną i lekko popękaną piankę. 

Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Smacznego. 



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...